Külsőségektől és konkrétumoktól mentes baloldali konferencia

Informális baloldali politikusi találkozónak ad helyet Magyarország. A konferencián a tervezettnél kevesebben vesznek részt, a megbeszélések főszereplője Blair brit miniszterelnök.

A tervezettnél kevesebb résztvevővel zajló Haladó kormányzás konferencia csütörtök délelőtt kezdődött, s délután ért véget, hogy este és péntek délelőtt egy balatonőszödi üdülőben folytassák immár négyszemközti megbeszéléseiket a kormányfők.


A résztvevők baloldali, hatalmon levő politikusok lehetnek, a konferencia célja, hogy a vezető politikusok informális keretek között ismerjék meg egymás véleményét. A konferencián való részvételt az utóbbi időben több kormányfő is lemondta (lásd keretes írásunkat).


Akik részt vettek és akik nem

A házigazda Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő.
A konferencián Tony Blair brit, Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol, Göran Persson svéd, Adrian Nastase román, Meles Zenawi etióp, Paul Martin kanadai, Ri He Csan dél-koreai és Helen Elizabeth Clark új-zélandi miniszterelnök, valamint Ricardo Lagos chilei és Thabo Mbeki dél-afrikai államfő vesz részt. Németország, Lengyelország, Csehország, India, Brazília és Argentína miniszterelnökei – korábbi ígéretük ellenére – nem vettek részt a találkozón.

Blair a sztár


A tárgyalásokon csütörtökön a legnagyobb sztár, a késve érkező Tony Blair brit miniszterelnök volt, aki az állam és polgárai, valamint az Európai Unió-Egyesült Államok viszonyban is a partnerségi kapcsolat fontosságát hangsúlyozta.


Szerinte az euróatlanti kapcsolat nem alapulhat a szembenálláson. Blair egy közösen kidolgozott, a globalizáció kihívásaira választ adó programra tett javaslatot. A tanácskozás egyik fő témája az ENSZ hatékonyabbá tétele volt.


Blair szerint “a haladó értékek csak akkor működőképesek, ha a modern világban alkalmazzák őket: gazdaságpolitika és szociálpolitika ma sokkal közelebb állnak egymáshoz, mint valaha. Európa és az Egyesült Államok haladó erőinek együttműködve kell összekapcsolnia a terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek elleni küzdelmet az emberi jogok védelmével, a fenntartható fejlődéssel és a nemzetközi szervezetek reformjaival”.



Csoportkép a csúcstalálkozó résztvevőiről (Forrás: MTI)


A világ baloldali, balközép pártjai akkor esélyesek választási győzelemre, ha a belső reformok mellett minden eddiginél nagyobb figyelmet fordítanak a jövő legégetőbb kérdéseire, a gazdaságpolitikai nyitásra, a szociális dimenzióra és az oktatásra.


“Nem a globalizáció leállítása a cél, hanem az abból adódó lehetőségek kihasználása”. A terrorizmus kapcsán Blair kifejtette, hogy az afganisztáni és iraki demokratizáció mellett a közel-keleti rendezés mérsékelheti igazán a terrorizmus kialakulásának mögöttes okait.

Konkrétumok nélkül


A minden konkrétumot nélkülöző konferencián nyolc ország vezetői elméleti síkon vitáztak a globalizáció és a baloldal problémáiról, s beszédeikben egyenlőségjelet tettek a baloldali és a haladó kormányzás közé.


A közös gondolkodásra tett kísérletként kell értékelni, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő, aki egyben a házigazda szerepét is betölti, még a konferencia előtt egy közös cikket jegyzett Tony Blair brit miniszterelnökkel a Népszabadság csütörtöki számában.


A konferencián a magyar miniszterelnök elmondta, hogy a baloldalnak tartania kell a kapcsolatot az „egyszerű emberekkel”, valamint a világ szerencsésebb területein élőknek felelősséget kell vállalniuk a világ legszegényebb régióiban élők iránt. Ugyanakkor Magyarországon nem látja, hogy ilyen áldozatot tudnának hozni az emberek, s akár a GDP egy ezrelékét is ilyen célra tudnák fordítani – írta az Index.

Kétoldalú megbeszélések


A konferencia mellett Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő, Szili Katalin házelnök és Medgyessy Péter volt miniszterelnök a résztvevőkkel kétoldalú megbeszéléseket is folytatott – írja az MTI.


Adrian Nastaséval a magyar kormányfő arról állapodott meg, hogy a két ország az Európai Unió bevonásával közös szakértői csoportot hoz létre a romániai verespataki bánya ügyének kivizsgálására.


Ri He Csannal (Lee Hae-chan) Gyurcsány Ferenc és Szili Katalin a magyar-dél-koreai kereskedelmi kapcsolatok mélyítéséről és intenzívebbé tételéről tárgyalt.


Thabo Mbekivel a magyar kormányfő arról beszélt: Magyarország segíti az Európai Unió és a Dél-afrikai Köztársaság gazdasági kapcsolatainak erősödését, ugyanakkor egyfajta hídfőállásként maga is igyekszik kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket.


Medgyessy Péter csütörtökön Adrian Nastaséval és Ricardo Lagosssal folytatott külön tárgyalásokat.


A haladó kormányzás

A informális baloldali-liberális Haladó kormányzás együttműködés egy 1999-es washingtoni találkozóra nyúlik vissza, amelyen Bill Clinton akkori amerikai elnök, Tony Blair brit miniszterelnök, Gerhard Schröder német kancellár, valamint Wim Kok akkori holland és Massimo D’ Alema olasz kormányfő vett részt.
A konferenciát azért nevezik haladónak és nem baloldalinak, mert az angol nyelvben a bal kifejezés negatív kicsengéssel rendelkezik, valamint a részt vevők a Blair nevével fémjelzett harmadik utas megoldások hívei, s nem a konzervatív baloldali elképzeléseket követik.

Címkék: archívum