Az elektromos játékok tiltása miatt perli az EU a görögöket

Görögország megsérti az áruk és szolgáltatások szabad mozgását kimondó uniós alapjogot azzal, hogy tiltja elektromos és elektronikus játékok importját, forgalmazását, nyilvános és otthoni alkalmazását, ezért az Európai Bizottság bírósághoz fordul.

A mediterrán ország az áprilisi figyelmeztetés ellenére sem törölte a tiltó rendelkezést, ezért az Európai Bizottság csütörtökön úgy határozott, hogy pert indít Görögország ellen az uniós szerződés megsértése miatt.

A törvény hatálya nem csak a játékautomatákra és a szerencsejátékokra terjed ki – amelyek társadalmi és szociális veszélyek forrásai lehetnek -, hanem a számítógépen és mobiltelefonon futtatható játékprogramokra is.

“A korlátozás aránytalan mértékű” – mondta Jonathan Todd európai bizottsági szóvivő. “Szerencsére a háztartások szokásait nem akarják befolyásolni a hatóságok, de például az internet-kávézókban tilos számítógépes játékokat installálni” – tette hozzá.

Görögország ezzel három ponton is megsérti az uniós szerződést: az importtilalommal akadályozza az áruk szabad mozgását; az üzemeltetés, fenntartás, javítás tiltásával sérti a vállalkozás szabadságát és a szolgáltatások szabad áramlását; s végül: nem tett eleget annak a direktívának, amely szerint az online árukat és szolgáltatásokat érintő nemzeti szabályozást előzetes uniós normakontrollnak kell alávetni.

“Sajnos kénytelenek vagyunk bírósághoz fordulni” – nyilatkozta az Európai Bizottság szóvivője.

Címkék: archívum