Dresdner: minimum 10,4 milliárd dollárt ér a Juganszk

A Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) beruházási bank csütörtökön megerősítette, hogy a Jukosz fő leányvállalatáról készített értékelésében szerepel az a 10,4 milliárd dolláros alsó véglet is, amelyet az orosz igazságügyi tárca a Juganszk kiárusításához alapul vett.

A DrKW rámutatott, hogy ez a becslés “túlzottan konzervatív”, ami azonban aligha hatja meg a Jukosz szétdarabolására törekvő orosz hatóságokat.

Az ultrakonzervatív értéket a DrKW diszkontált készpénzbevételi elemzéssel kapta a Juganszk olajkészleteinek és jövőbeni termelésének egy tavalyi független értékelése alapján. Ezzel 14,3 milliárd dollárt hozott ki a Jugansz értékére, amiből levont 2,9 milliárd passzívumot (beleértve az anyacég Jukosznak rajta számonkérhető tartozásait is). Végül levonta az adóhatóság által a Juganszktól 2002-ről követelt (még nem megítélt) csaknem egymilliárdot is.

A DrKW hangsúlyozta, hogy a saját szakvéleményében 18,6-21,1 milliárdra taksálja a Yuganskot önálló vállalatként, ami a levonások után 14,7-17,3 milliárdos értéket jelent. A Jukosz adótartozása (a 2002-2003-as számonkérésekkel együtt) végül meghaladhatja a tízmilliárd dollárt.

Kormányberkekből származó médiaértesülés szerint a vagyonügynökség október végén, vagy novemberben aukcióra bocsáthatja a Juganszk 76,8 százalékos pakettjét alig több mint négymilliárdos kikiáltási áron. Ennyit ki tud fizetni akár az állami ellenőrzésű Gazprom, akár a Kreml-közeli Surgut, amelyeket az elemzők vásárlóknak tippelnek.

Címkék: archívum