A szakszervezet nem enged leépítést a KarstadtQuellének

A válságban levő német KarstadtQuelle kiskereskedelmi hálózat alkalmazottai a ver.di szakszervezeti szövetség szóvivője szerint csak akkor készek áldozatot hozni a cégért, ha ellentételezésként munkahelyüket biztosítják.

A ver.di heves ellenállást mutat a cég által követelt munkaidő-hosszabbítással szemben. Azzal érvel, hogy ha a korábbinál hosszabb ideig dolgoznak, ez még több ember munkáját teszi feleslegessé, vagyis újabb elbocsátásokhoz vezet.

A szakszervezeti szövetség több német nagyvárosban szervezett tiltakozó akciókkal akar nyomást gyakorolni a vezetésre, a válságban levő konszern szanálásáról folyó tárgyalásokon. A cég vezetése csütörtökre megegyezést szeretne, mert a felügyelő bizottság csak ebben az esetben ad szabad utat a tervezett tőkeemelésnek, amellyel megmenthető lenne a KarstadtQuelle.

Két hete nagyszabású átalakítási programot hagyott jóvá a pénzügyi nehézségekkel küszködő német áruházlánc igazgatótanácsa, hogy a vállalatot ismét nyereségessé tegyék. A tervek szerint egyebek mellett eladnak 181 áruházból 77-et, és megválnak minden olyan érdekeltségtől, amely nem tartozik a cég alaptevékenységébe. Médiajelentések szerint a cég 100 ezer dolgozójából 8500 elbocsátására kerülhet sor.

A KarstadtQuelle árbevétele várhatóan 4,5-5 százalékkal lesz alacsonyabb az idén a tavalyinál. Részvénye 12,18 euró volt szerdán tőzsdezáráskor Frankfurtban, 1,38 százalékkal alacsonyabb a keddi 12,35 eurós zárónál. Szerdán 12,30 eurón nyitott. Január óta 38,17 százalékkal csökkent – 21,75-11,20 euró között mozgott -, egy év alatt 47,27 százalékkal lett olcsóbb.

Címkék: archívum