Húsz év múlva jön a magyar “Szilícium-völgy”

Húsz év alatt épülne meg és az előzetes számítások szerint mintegy 12 milliárd euróba kerülne a Zsámbéki-medence térségébe tervezett közép-európai tudásközpont.

A magyar “Szilícium-völgy” kialakítására szolgáló programtervet Nagy Zsolt, a Zsámbéki-medence Térségfejlesztő Kht. ügyvezető igazgatója mutatta be csütörtökön.

A program tervezőirodák számára kiírt első pályázata a napokban zárult, s a nevezett 14 résztvevőnek arra kellett megoldást találnia, hogy a térségen belül hol legyen a beruházás központja, hová helyeznék a létesítmény három fő pillérét, a Campust, az Innovációs Központot és a Technológiai Parkot. A pályamunkák túlnyomó többsége Herceghalmot jelölte meg a régió központjaként, de Bicske és Biatorbágy szerepét is kiemelték, elsősorban infrastrukturális adottságaik miatt.

A második fordulóba hat tervezőiroda – négy magyar, egy holland és egy ír – jutott be. A decemberben értékelendő pályázatoknak részletes, kidolgozott rendezési tervet kell készíteniük. A 4500 hektáros területen elképzelt magyar “Szilícium-völgy” – rövidesen közép-európai tudásközponttá válhat – vélik a tudásközpont megálmodói. Az óriásprojekt előkészítésére közel 300 alprojektet hoztak létre, a beruházás a tervek szerint 2005 végén kezdődhet meg és közel húsz évig tart.

A beruházás megvalósításához szükséges, 12 milliárd euró 80 százalékát magántőkéből, 20 százalékát állami szerepvállalással tervezik előteremteni. Kész, engedélyezett tervvel és finanszírozási modellel EU-forrásokat is meg lehet majd pályázni – hangsúlyozza Nagy Zsolt.

Címkék: archívum