Barroso ellenzi az EU-országok egységes adókulcsát

José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnökjelöltje kijelentette, ellenzi az EU-országok egységadóját célzó törekvéseket, amelyeket az EU befolyásos országai a közelmúltban többször is felvetettek.

Barroso, aki hivatalának elfoglalását megelőzően most végiglátogatja a tagországokat, körútjának második állomásán, Pozsonyban rövid megbeszélést folytatott csütörtökön Mikulás Dzurinda szlovák kormányfővel.

Barroso egyértelműen azon nagy úniós országokéval ellentétes álláspontot képviselt, amelyek a tagországokban hatályos vallalkozó adókulcsok egységesítését szorgalmazzák.

Az ez év januárjától egységes, 19 százalékos adókulcsot alkalmazó Szlovákia a Barroso képviselte álláspontokkal ellentétes törekvések érvényesülése esetén óhatatlanul a természetes személyek adókulcsának emelésére kényszerülne.

Mint Barroso mondta, bizonyos mértékű adóharmonizáció elképzelhető ugyan, de egységes vállalkozói adókban sehol ne reménykedjenek, mert az unió köteles tudomásul venni, hogy a külföldi beruházásokra óhatatlanul szükség van. Ha ugyanis az új tagországok a kedvező adókkal nem tudnák becsalogatni a befektetőket, akkor kizárólag maguk lennének kénytelenek beruházni a saját fejlődésükbe.

Az EB elnökjelöltje Pozsonyban nem volt hajlandó kommentálni azt, hogy az Európai Parlament illetékes bizottsága elutasította a konzervatív olasz jelölt, Rocco Buttiglione biztosi kinevezését.

Címkék: archívum