Mérnököt és ügynököt a legnehezebb találni az interneten

Jó mérnököket és értékesítőket a legnehezebb találni a magyar munkaerőpiacon - állítja közleményében a JobMonitor internetes állásajánló.

Ennek oka egyrészt, hogy mérnökökből jelenleg kicsi a kínálat. A diplomásokból ugyan túlkínálat van, de ez nem vonatkozik az orvosi és a mérnöki szakmára.

Az értékesítőknél más okokról tesz említést a közlemény. Itt a “jó” értékesítőt nehéz megtalálni. Mivel a diplomás túlkínálat leginkább a közgazdászokra vonatkozik, nagyon sok potenciális értékesítő van az álláspiacon. Egy-egy értékesítői állásra átlagosan 300 pályázat érkezik. Ennek viszont elenyésző része, 5 százaléka a ténylegesen erre a pályára alkalmas szakember az állásajánló szerint.

A JobMonitoron közzétett pozíciók alapján a munkáltatók által idén leginkább keresett szakmák: értékesítés (3327 pozíció), mérnöki tevékenység (3248 pozíció), adminisztráció/asszisztencia (2963 pozíció), pénzügy (2548 pozíció), telekommunikáció (2345 pozíció), gyártás/termelés/építőipar (2186 pozíció).

A várakozások szerint a legdinamikusabb változás a mérnöki szakma iránti keresletben figyelhető meg. Az év első negyedévében 750, a másodikban már 928 a harmadikban már 1570 állást hirdettek meg a munkavállalók a mérnöki diplomával rendelkező szakemberek számára. Feltételezhető, hogy ez a dinamikus keresletbővülés folytatódik az év hátralévő részében is.

A legkevésbé keresett szakmák voltak idén a közzétett pozíciók szerint: agrár/mezőgazdaság (44 pozíció), oktatás/kultúra/művészet (159 pozíció), szakmai gyakorlat (104 pozíció), természettudomány (111 pozíció), vendéglátás/idegenforgalom (247 pozíció).

Címkék: archívum