Felélesztik a Bozsik-programot

Játékossztárok, edzőlegendák körében írta alá a honi fociutánpótlás sorsát döntően meghatározó, 550 milliós támogatási szerződést a Mol, az OTP és az MLSZ. A hazai futball alsóházát Orbán Viktor képviselte.

Az OTP és a Mol 550 milliós támogatásával október 15-étől újraéledhet az előző kormányzati érában látványos külsőségek között elindított, majd Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején csöndesen elsorvasztott Bozsik-program. Igaz, immár OTP-Mol Bozsik Akadémia néven. A program felélesztését lehetővé tevő szerződés aláírására a Puskás Ferenc Stadion kezdőkörében került sor.



Fotó: MTI

Több mint sportág


“Az Európai Labdarúgó Szövetség a Bozsik-programot a legjobb ilyen jellegű kezdeményezésnek minősítette” – hangsúlyozta a támogatási szerződés aláírását megelőző sajtótájékoztatón dr. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, aki úgy vélte: az utánpótlás-nevelés a honi labdarúgás egyetlen olyan területe, ahol a támogatás nem kidobott pénz. Azt is elmondta, mint „amatőr szintű focista”, bizton állíthatja, az egészségmegőrzés és a drog-prevenció terén az egyik leghatékonyabb eszköz a foci. Emellett az sem mellékes körülmény, hogy az OTP számára kiemelt ügyfélkörnek számítanak a fiatalok – tette hozzá.

“Közép-Európában a foci több mint egy sportág, inkább az első számú közös időtöltésnek tekinthető” – vette át a szót Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Mint mondta, sokak szerint az igazi rendszerváltás akkor jön el, ha megint kijut a magyar csapat a labdarúgó Vb-re, s ott eredményesen szerepel. Nem véletlen – folytatta -, hogy a legismertebb magyar „védjegy” az aláírásnak otthont adó stadion névadója: Puskás Ferenc. Véleménye szerint a fiatalok ma semmivel sem ügyetlenebbek, gyengébbek vagy kevésbé lelkesek, mint az ötvenes években, sokkal inkább a nemzeti összefogás hiányzik az ifjú labdarúgó tehetségek mögül.








Szigorúan ellenőrzött juttatás
A pénzt szigorúan csak az edzők fizetésére, a csapatok utazási támogatására és felszerelések pótlására fordíthatja az MLSZ. A pénz felhasználását háromtagú – egy-egy OTP, Mol és MLSZ delegáltból álló – felügyelő bizottság ellenőrzi, gyakorlatilag folyamatosan. A támogatás egy éven túli meghosszabbítását szakmai kritériumokhoz kötötte a két támogató cég.

A szocialistáknak nem volt szívügye 


“A mai nap az egyik legnagyobb győzelem napja, egyúttal a szerződés aláírása a bizalom és a hit jele is” – értékelte az eseményt dr. Bozóky Imre, az MLSZ elnöke. Mint mondta, a mostani szerződés ugyan csak egy évre szól, de ez alatt az idő alatt módja lesz a két támogató cégnek arra, hogy megismerje az utánpótlás-nevelésben végzett szakmai munkát, s arra is lehetőségük lesz, hogy kidolgozzák a hosszú távú együttműködés részleteit. Ennek kapcsán dr. Csányi Sándor megjegyezte: olyannyira hosszú távú együttműködésben gondolkodik, hogy még azt is kudarcként fogná fel, ha 5 év után azért kellene befejezni a program támogatását, mert nincs rá igény.

“Az OTP-Mol Bozsik Akadémia október 15-én indul újra minden megyében a kiskörzeti korosztályos labdarúgó tornákkal, majd a területi selejtezőket követően a legjobbak jövő tavasszal Zánkán gyülekeznek, hogy a korosztályos válogatottak magját adják” – vázolta a terveket dr. Mezey György programigazgató, aki emlékeztetett rá,



Fotó: MTI


hogy a kormányzat korábbi 4 milliárdos támogatást kilátásba helyező ígéretei ellenére éppen az anyagi gondok miatt feneklett meg a Bozsik-program.


Az alsóházból is hívtak vendéget


Az OTP-Mol Bozsik Akadémia megindításának érdekes politikai színezetet adhat, hogy a Fidesz-MDF-kormány idején útjára indított, majd a szocialista-szabad demokrata érában, jelesül Gyurcsány Ferenc sportminisztersége idején megfeneklett programot most újraélesztik két hazai regionális „multi” segítségével. Annál is inkább, mert a szerződés aláírására meghívott vendégek jórészt a honi futball egykori játékossztárjai és elismert szakvezetői voltak, az alacsonyabb osztályban játszókat egyedül Orbán Viktor ex-miniszterelnök képviselte.

Címkék: archívum