Decemberben népszavazás

Mádl Ferenc köztársasági elnök december 5-re tűzte ki a kórházak privatizációjával kapcsolatos országos ügydöntő népszavazást.

A népszavazásra feltett kérdés a következő: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?” – tájékoztatta közleményben az MTI-t a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A történet kezdete, hogy a Munkáspárt, a Baloldali Front – Munkás Ifjúsági Szövetség és a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom kórházak privatizációját ellenző népszavazási kezdeményezéséhez mintegy 240 ezren csatlakoztak aláírásukkal.

A dátum kijelölésre azután kerülhetett sor, hogy az Alkotmánybíróság elutasította a népszavazást elrendelő országgyűlési határozat alkotmányosságát megkérdőjelező indítványokat, amelyeket két magánszemély nyújtott be azt követően, hogy a parlament május 17-én vita nélkül, csaknem egyhangúlag hozta meg.

Az úgynevezett kórháztörvényt, amely az egészségügyi szakmai befektetők számára is lehetőséget biztosított volna a részvételre az intézmények gazdasági átalakításában, 2003. június 16-án az fogadta el az Országgyűlés.

A döntést az Alkotmánybíróság december 15-én megsemmisítette a köztársasági elnök alkotmányértelmezési beadványa nyomán, ugyanis az államfő által a Háznak megfontolásra visszaküldött jogszabályt az Országgyűlés még aznap újratárgyalta, majd változatlan formában elfogadta.

Címkék: archívum