Felemás a kép a befektetési alapok piacán

Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai által kezelt vagyon tekintetében a portfóliók felértékelődésének következtében szerény növekedés (0,8 százalék) figyelhető meg az alapoknál szeptember hónapban.

Az egyes alaptípusokat illetően folytatódtak a korábbi hónapokban megszokott tendenciák, azaz jelentősen nőtt a pénzpiaci alapok vagyona (hozzávetőlegesen 6 milliárd forint nettó pénzbeáramlás történt), ugyanakkor ezt meghaladó mértékű, közel 12 milliárd forintos pénzkivétel volt ismételten tapasztalható a kötvényalapoknál. Még mindig nem sikerült azonban az alapoknak elérni az év eleji szintjüket, az első hónapok drasztikus visszaesése miatt továbbra is 5 százalékos „lemaradás” tapasztalható tavaly év végi adathoz képest.

A mérleget szeptemberben is az ingatlanalapok billentették pozitív irányba, vagyonuk egy hónap alatt több mint 5 százalékkal ugrott meg. A részvényalapokon belül egymással ellentétes pénzmozgás volt tapasztalható a hazai és nemzetközi alapok esetében. Míg az előbbieknél közel fél milliárdos nettó pénzkivétel történt, addig utóbbiakba ezt hozzávetőlegesen 100 millió forinttal meghaladó friss tőke áramlott. Ez egyben azt is jelenti, hogy a részvényalapok 1,8 százalékos szeptemberi vagyongyarapodása gyakorlatilag teljes egészében az árfolyamok növekedésének volt köszönhető.

Csökkent ugyanakkor 0,8 százalékkal szeptemberben a vegyes alapok vagyona, elsősorban a nemzetközi vegyes alapokból történő nettó pénzkivétel miatt.

Az elmúlt hónapban látványosan nőtt a pénztári portfoliókban lévő vagyon (6,7 százalékkal), továbbá 2 százalékos, dinamikus vagyongyarapodás volt az egyéb kezelt portfoliók esetében is.
Mindezek eredményeként összességében 3,9 százalékkal nőtt a BAMOSZ tagok által kezelt teljes vagyon, átlépve a 2300 milliárd forintot.

Címkék: archívum