Ausztriával és Szlovéniával egészülhetnek ki a visegrádiak

Az osztrák kancellár támogatja a magyar kormányfő ötletét, mely szerint a visegrádi négyek együttműködését Ausztria és Szlovénia bevonásával a régió hat országának együttműködésévé fejlesszék.

Wolfgang Schüssel a visegrádi együttműködési szándékát Bécsben azon a sajtóértekezleten jelentette be, amelyet Gyurcsány Ferenccel együtt tartott az osztrák-magyar miniszterelnöki megbeszélések után. A néppárti elnök szép és fontos gesztusnak nevezte, hogy az új magyar miniszterelnök első külföldi útja Ausztriába vezetett.

Schüssel tájékoztatást adott arról, hogy a bemutatkozó jellegű találkozón egyetértettek abban, folytatni kell és el kell mélyíteni a két ország közötti kiváló együttműködést. A kancellár köszönetét fejezte ki azért, hogy Magyarország csatlakozik az Euratom felülvizsgálati tárgyalásokhoz. Elmondta: Ausztria támogatja, hogy az új európai határvédelmi ügynökség központja Magyarországon legyen.

Gyurcsány Ferenc a sajtóértekezleten hangsúlyozta: csak egyetlen olyan ország van, amelyet Magyarországon szinte családtagként emlegetnek, és ez Ausztria, a “sógorok” országa. Kifejtette: nem az a kérdés, hogy miért Ausztriába vezetett első külföldi útja, hanem inkább az, hogy miért ő az első miniszterelnök, aki így tett. Látogatásának céljával kapcsolatban kiemelte, hogy mindenekelőtt a személyes és szoros kapcsolatépítést akarta elindítani. Hangsúlyozta, kormányának az a célja, hogy Magyarország és Ausztria ne csak egymás mellett, hanem “együtt éljenek az Európai Házban, ahol szobáik között lesz egy ajtó, amelyen bekopogva átjárhatnak egymáshoz”.

A miniszterelnök örömmel szólt arról, hogy nem igazolódtak az Európai Unió májusi bővítésével kapcsolatos félelmek egyik országban sem. Mint mondta, nem árasztotta el a magyar munkaerő Ausztriát, nem ürültek ki a magyar települések. Bejelentette, hogy a határ menti – mindenekelőtt a Burgenland térségbeli – együttműködés fejlesztése céljából osztrák-magyar koordinációs bizottságot állítanak fel.

Elmondta: az osztrák kancellárral folytatott tárgyaláson kifejtette: a két ország érdekének tartja, hogy a visegrádi négyek együttműködését Ausztriával és Szlovéniával hat ország régiós együttműködésévé fejlesszék tovább. A kancellár a sajtóértekezleten üdvözölte és támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

A munkaerőpiac teljes megnyitásával kapcsolatban Gyurcsány Ferenc a mérsékletesség mellett foglalt állást. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországnak ezzel kapcsolatban olyan álláspontot kell képviselnie, amelyhez tarthatja magát majd akkor is, amikor a később csatlakozó országok – Románia, Bulgária, majd esetleg Törökország – munkavállalói a magyar munkaerőpiacra szeretnének bejutni. A miniszterelnök a török EU-tagsággal kapcsolatos kérdésre kifejtette, hogy kormánya álláspontja szerint közös európai normáknak, – közöttük gazdasági, jogi, politikai és kulturális – kell megfelelni ahhoz, hogy egy ország az EU tagja legyen. Gyurcsány Ferenc néhány órás bécsi látogatása keretében felkereste Heinz Fischer osztrák köztársasági elnököt, valamint az osztrák parlament elnökét.

Címkék: archívum