Az EU újra tárgyal Szerbia-Montenegróval

Az Európai Unió újra foglalkozik Szerbia-Montenegró esetleges csatlakozásának kérdésével, miután megállapodott az államszövetségben lévő két országgal, hogy bizonyos témákat külön-külön megtárgyalnak.

Nem akarjuk, hogy Szerbia-Montenegró lemaradjon szomszédai mögött – mondta Chris Patten, az európai bizottság külügyi biztosa az unió külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozásán. Patten megismételte, hogy a szorosabb együttműködés alapvető feltétele a “teljes együttműködés” a nemzetközi bírósággal a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnök feltárásában.

Az európai bizottság elkészíti jelentését a két ország helyzetéről, amelynek alapján eldönti, hogy megkezdje-e a tárgyalásokat Szerbia-Montenegróval a “stabilizációs ás társulási megállapodásról”, amely a teljes tagság előfeltétele.

Patten szerint a jelentés jövő tavaszra készülhet el. A két ország vezetői a múlt héten egyeztek meg az unióval, hogy a megbeszéléseket külön-külön folytatják azokon a területeken, amelyeken a két ország teljes önállóságot élvez. Ez elsősorban a gazdaság és a kereskedelem. A nemzetközi kapcsolatok, vagy az emberi jogok témakörében államszövetségi szinten folynak majd a tárgyalások az unióval.

Címkék: archívum