Barátság és Adria – késhet a csatlakozás

Környezetvédelmi aggodalmak tovább késleltethetik a Barátság Kőolajvezeték és az Adria Olajvezeték összekötését, amely eljuttathatná az orosz nyersolajat a földközi-tengeri térség piacára is.

A két vezeték magyarországi csatlakozásának megépítése orosz-fehérorosz-ukrán-szlovák-magyar-horvát közös projekt keretében történik.

A szerződést 2002 decemberében írta alá a hat kormány és egy évre rá tervezték a projekt kivitelezésének a megkezdését. A horvát vezeték üzemeltetője azonban még mindig a vezeték rekonstrukciójával járó kockázati tényezőket és védelmi műveket felmérő környezetterhelési tanulmány hivatalos elfogadására vár. A tanulmány júniusban készült el és egy még meg nem alakult minisztériumi bizottság jóváhagyására vár. Csak ezt követően kerül a vezeték nyomvonala mentén fekvő önkormányzatok elé. Horvátországnak mintegy 60 millió dollárt kell fektetnie a meglévő vezeték kétirányúvá tételébe, mivel az a jelen állapot szerint csak északi irányba áteresztő. A vezeték jelenleg évi 6,7 millió tonnás szállító kapacitásának 30 százalékán dolgozik.

A csatlakozás megépítését követően a kapacitás legfeljebb az orosz olajtermelés három százalékát engedi át ezen az úton a világpiacra.







Címkék: archívum