Kockázatok itthon és Amerikában

Szerdán derül ki az államháztartás szeptemberi hiánya. Tavaly ez vezetett László Csaba távozásához. Bár Draskovics széke nem inog, a piac most sem optimista. Az amerikai választás növeli a globális bizonytalanságot.

Az egyik rádió szombat déli híradóját úgy kezdte, hogy Draskovics Tibor 4 százalékos gazdasági növekedést tervez 2005-re. Bárcsak ilyen egyszerű lenne, hogy a pénzügyminiszter eldönti, miként fognak alakulni a jövő évi gazdasági mutatók! De mostanában a gazdaság korántsem engedelmeskedik a terveknek. A jövő évi költségvetési hiány ugyanis már azelőtt emelkedett 0,6 százalékkal, mielőtt elkezdődött volna az év. Gyurcsány Ferenc immár 4,7 százalékos deficitről beszél, pedig korábban 4,1 százalék szerepelt a konvergenciaprogramban.








Újra BorsodChem
A vállalati hírek között a kiemelkedő esemény a BorsodChem (BC) részvények értékesítésének lezárulása volt. Az eddigi 90 százalék feletti tulajdonos Vienna Capital Partners (VCP) a BC részvények közel 68 százalékát értékesítette 1850 forintos áron, ami a vállalatot 140 milliárd forintra értékeli. A pesti börze ötödik legnagyobb vállalatává vált így a BorsodChem a közkézhányad értéke alapján. Az ár a korábban meghirdetett 1775-2075 forintos ársáv alsó harmadában helyezkedik el, ami elsősorban a kevésbé attraktív értékelésnek, semmint a kis érdeklődésnek tudható be. Kétségtelen, hogy a mutatók alapján ezen a szinten sem nevezhetjük a részvényeket alulértékeltnek.


Kritikus makroadatok



Biztatásként mondhatnánk, hogy ha a belső egyensúlytalanság továbbra sem mérséklődik, legalább a külső egyensúly javul. A múlt héten közétett második negyedévesm 2,1 milliárd eurós folyó fizetési mérleg hiány a vártnál kisebb.

Üröm az örömben, hogy csak azért javult, mert mintegy 650 millió eurós importtételt „kivettek” a korábbi statisztikákból, arra hivatkozva, hogy az nem erre az évre vonatkozik. Csakhogy a tavalyi év hiányát mindössze az összeg ötödével emelték… Tehát több mint félmilliárd dollárnyi import „eltűnt” a statisztika útvesztőjében.

A szerdán öt órakor publikálandó szeptemberi költségvetési adat (az államháztartás első kilenc havi helyzetéről szóló gyorstájékoztató) valószínűleg azt fogja mutatni, hogy az államkassza is megcsappant mintegy 70-80 milliárd forinttal, azaz a GDP 0,35 százalékával költött többet az állam egy hónap alatt, mint amennyi befolyt. Azt azonban nem lehet mondani, hogy ez a hír fogja meghatározni a hazai kötvénybefektetők hangulatát, mivel az idei végleges hiány gyakorlatilag csak decemberben fog eldőlni, amikorra 100 milliárd forint körüli többlet várható, de ezt igen nehéz becsülni.


Ez volt az a hónap, amikor tavaly is elúszott a hiányterv – és vele László Csaba miniszteri mandátuma is. Akármi is lesz a végső hiány, az aligha fog Draskovics Tibor fejébe kerülni, de a jövő évi számot alapvetően határozza meg. 

Amerikai bizonytalanságok 

A hét elsősorban a tengerentúlon ígérkezik mozgalmasnak. Az ameikai tőzsde hajóját mostanában sokféle hullám dobálja. Az amerikai elnökválasztás miatti bizonytalanság, az iraki nyugtalanság és a rekordmagas olajár az idén képes volt megtörni a 2002-ben kezdődött tőzsdei árfolyam-emelkedést, amelyet amúgy indokolna a gazdaság és a vállalatok teljesítménye.


A harmadik negyedév még csak most ért véget, de már megkezdődnek a vállalatok gyorsjelentései. Csütörtökön az Alcoa, míg pénteken a világ legnagyobb vállalata, a General Electric (GE) ad közre előzetes számokat. Az utóbbi azért is kiemelkedően fontos, mert a GE a gazdaság majdnem minden szektorában jelen van, emiatt talán mindennél jobban reprezentálja az USA gazdaságának folyamatait. Az első jelentésekkel együtt általában meg szoktak érkezni a vállalati profitfigyelmeztetések is, amelyekben felhívják a figyelmet arra, hogy a vállalat nyeresége el fog maradni a várttól, mire az árfolyam rendszerint bukórepülésbe csap át. Ilyenkor ez rá szokta nyomni a bélyegét az általános piaci hangulatra. 

A gyorsjelentési szezonnak ezúttal talán nem az lesz a szerepe, hogy megmutassa, milyen irányba haladnak a vállalati profitok. Az általános vélemény szerint továbbra is tart a nyereség bővülése, ha csökkenő lendülettel is. Sokkal inkább az a kérdés, hogy képes lesz-e ezúttal elterelni a zavaró tényezőkről a piac figyelmét, hiszen sok befektető úgy gondolja, hogy ugyan a magas olajárak nem fogják a gazdaság növekedését jelentősen visszavetni, de a fekete arany kurzusának szárnyalása közepette aligha lehet tőzsdei boomra is számítani.


A tőzsde az amerikai elnökválasztásra is sok figyelmet fordít. Felmérések szerint liberális adópolitikája miatt Bush a Wall Street kedvence, akinek előnye enyhén csökkent a múlt heti első televíziós csata óta, de még mindig megnyugtatónak látszik. Mindenesetre egy hónap múlva, november elején megtartják a választásokat, azután egy picit mindenképpen fellélegezhet a piac.


A múlt heti emelkedést a tengerentúli piacokon a szokásos negyedév végi portfólióátrendeződések magyarázzák. A jelek arra utalnak, hogy az év utolsó három hónapja előtt emelkedésre számítanak a befektetők. Ha ez a várakozás valóra válik, akkor sem valószínű olyan átütő erejű száguldás, hogy az egész éves teljesítményt a jelenlegi –2,5 százalékról legalább nullára feltornázhassa.



Címkék: archívum