Húszmillióért kelt el egy Patkó-kép

A Mű-Terem Galéria október 1-jei árverésén Patkó Károly Fürdőzők című képét 20 millió forintnál ütötték le, de emellett sok más festmény és Zsolnay-kerámia is többmillió forintért talált gazdára. A Nagyházi Galéria kétnapos aukciója kisebb sikereket hozott.

A Kongresszusi Központban rendezett Mű-Terem aukción a papírforma érvényesült: a legmagasabb (12 millió forintos) kikiáltási árról indított Patkó-kép licitje emelkedett a legmagasabbra, 20 millió forintig.

Könnyedén elkelt a két következő legértékesebb festmény is: Ferenczy Károly 7,5 millióról indított alkotása (Dr. Weiner Adolfné képmása) és Mattis Teutsch János Hajladozó fák című tájképe egyaránt 10 millió forintig drágult.

A festmények mellett árverésre bocsátott Zsolnay vázák is elkeltek, közülük a legértékesebbért, egy muzeális értékű három nőalakos vázáért 3 millió forintot kínáltak. Az aukcionált 207 műtárgyból egyébként csupán 30 nem talált vevőre.

Kisebb sikerek a Nagyházinál

Kevésbé volt sikeresnek mondható a Nagyházi Galéria kétnapos festmény-, műtárgyaukciója. A szeptember 28-29-én tartott árverésen a festményeknél jobban mentek a vegyes műtárgyak, de a mintegy 700 tétel fele visszamaradt. A legdrágábban Mednyánszky László egy őszi tájképe lett, ezt a 2,6-4 milliós becsérték alsó határán vitték el.

Címkék: archívum