Felértékelték a Juganszkot: ismét felszállóágban a Jukosz

Az orosz Jukosz rubelalapú részvényét hétfőn, a MICEX tőzsde kora délutáni kereskedelmében felfüggesztették, mert a napi 10 százalékos limitet meghaladva drágult.

A felfüggesztéskor 136,50 rubel volt, 13,18 százalékkal drágább a pénteki zárónál. Délelőtt 11 százalékkal 133,50 rubelre erősödödtt arra a hírre, hogy a Dresdner Kleinwort Wasserstein a cég fő termelőegységét, a Juganszkot 15,7-17,3 milliárd dollárra értékelte. A piaci elemzők korábban 15-16 milliárd dollárra becsülték az egység értékét.

A Jukosz dolláralapú részvénye kora délután 4,68 dollár volt a moszkvai RTS tőzsdén, 13,59 százalékkal drágább a pénteki, 4,12 dolláros zárónál.

A Juganszk kényszereladás elé néz, amelyből a Jukosz immár 7,4 milliárd dollárra duzzasztott adótartozását készül az állam behajtani. Befektetők attól tartottak, hogy a termelőegységet jóval tényleges értéke alatt adják el.

Az orosz ásványkincstárca a napokban azt közölte, hogy meghatározatlan időre elhalasztja döntését a Jukosz olajcég fő termelő leányvállalata kitermelési engedélyeinek megvonásáról. A Juganszkneftegaz kitermelési engedélyeinek megvonásához elegendő, hogy a cég nem fizette be határidőre a koncessziós díjakat, bár az ásványkincstörvény három hónapot ad arra, hogy pótolja e mulasztást. Elemzők szerint a Yugansk értékét a kitermelési engedélyek megvonása kétmilliárd dollárra szorítaná le.
Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arra célzott, hogy a Juganszkot avégrehajtók árverésre bocsátják, nem pedig közvetlenül értékesítik konkrét, állami vevőnek. Mivel azonban a Juganszk méltányos áron szinte megfizethetetlen lenne az orosz cégek számára, elemzők attól tartanak, hogy az ásványkincstárca megvonja a cég fő kitermelési engedélyeit, ezzel leszorítva a Juganszk értékét.

Címkék: archívum