Visszavonta vezető gyógyszerét a Merck

A gyógyszeripari részvényekre világszerte rossz hatással volt, a versenytársak ugyanakkor profitálhatnak abból, hogy az amerikai Merck and Co. visszavonja a piacról Vioxx nevű, ízületigyulladás-csökkentő szerét. Egy tanulmány megállapította a gyógyszerről, hogy szedése növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.

A tavaly 2,55 milliárd dollár forgalmú Vioxxról egy tanulmány megállapította, hogy szedése növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.
Gyógyszeripari elemzők szerint a hír jót tehet a világ elsőszámú gyógyszercégének, a Pfizernek, amely a versenytárs szert, a Celebrexet gyártja, ugyanakkor beárnyékolja a hasonló osztályú új gyógyszerek piacát.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) máris bejelentette, hogy erős figyelemmel kíséri a hasonló osztályú termékeket a mellékhatások szempontjából.

Az úgynevezett Cox-2 osztályú szerek számára ezzel megnehezedik a piacra jutás. A Cox-2 szerek – amelyek a korábbi gyógyszerekhez képest csökkentik a gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapítók gyomorral kapcsolatos mellékhatásait, így a gyomorfekély kockázatát – igen sikeresek 1999-es bevezetésük óta.

A gyógyszercsoport évi forgalma tavaly 6,4 milliárd dollár volt világszerte, és 2009-ig 9,6 milliárd dolláros forgalmat várnak tőlük a gyógyszercégek. Ezért – a vezető Pfizer és Merck mellett – több cég követte a sikernek ezt az útját, mostanra azonban kiderült, hogy a Cox-2 gyógyszerosztály növelheti az infarktusok kockázatát.

Címkék: archívum