A társaságiadó-emelést választaná a bankszövetség

A bankszövetség csütörtöki egyeztetése után kiderült, hogy a kamatkülönbözeti adó helyett mégiscsak a 24 százalékos nyereségadót választanák a bankok, mert számukra ez alacsonyabb terhet jelentene - adta hírül a Magyar Hírlap.

A bankszövetség október 14-éig készíti el a végleges javaslatát, amit képviselői módosító indítványként nyújtanának be a kamatkülönbözeti adót tartalmazó törvényjavaslathoz. A módosítást azonban nem lesz könnyű keresztülvinni a törvényalkotáson, mert a 24 százalékos nyereségadót korábban a kormányzat többek között alkotmányossági aggályok miatt vetette el.

A bankszövetség kezdeményezését támogatják a lízingcégek és a takarékszövetkezetek is, akiknek ugyancsak jelentős érvágást jelentene, ha a kamatkülönbözeti adót választaná a kormányzat a megemelt nyereségadó helyett.

Kiss Endre az Országos Takarékszövetkezetek Szövetségének elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy háromszor annyiba 2,4-2,7 milliárd forintba kerülne a számukra előnytelenebb adóforma.

A Magyar Lízingszövetség elnöke, Antall Pál szintén a 24 százalékos nyereségadót támogatja. Szerinte, ha már fizetniük kell, akkor inkább a kiadást jelentő elképzelést támogatják.

Címkék: archívum