Pénzügyminiszteri csúcs: megkezdődött a G7-ek konferenciája

A világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) még az év vége előtt döntést kíván hozni arról, hogy mennyivel csökkentsék Irak adósságát. A mértékről egyelőre eltérnek a nézetek.

A G7-ek pénzügyminiszterei pénteken tárgyalnak Washingtonban és megbeszélésük egyik fontos témája lesz Irak 120 milliárd dollárra becsült küladóssága. A hétvégén a G7-ek illetékesei tárgyalnak majd kollégáikkal is, akik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves közgyűlésén vesznek részt.

A G7-ek csoportjában egyelőre eltérőek a nézetek arról, hogy mennyivel kellene csökkenteni Irak adósságát. Az Egyesült Államok a teljes összeg 95 százalékának, Franciaország és Németország 50-60 százalékának az elengedésére lát lehetőséget – mondta egy név nélkül nyilatkozó forrás, aki részt vesz majd a miniszterek tárgyalásán. A G7-eknek tagja még Kanada, Olaszország, Japán és Nagy-Britannia. Az idézett forrás azt mondta, hogy Olaszország az amerikai elképzelést támogatja.

A belpolitikai feszültség ellenére az iraki átmeneti kormány 2005 januárjában választásokat kíván tartani.

Az IMF szerdán 436 millió dollár rendkívüli hitelt hagyott jóvá az iraki gazdaság talpra állítására. Az IMF-fel történ megállapodásra azután kerülhetett sor, hogy a 19 kormányhitelezőt tömörítő Párizsi Klub bejelentette: tagjai nem számítanak arra, hogy 2005 vége előtt Irak visszafizet adósságot.

Az IMF számításai szerint Irak küladóssága 120 milliárd dollár, ami hatszorosa az ország gazdasági teljesítményének.

A 120 milliárd dollárból a Párizsi Klubra eső rész mintegy 40 milliárd dollár.

Az IMF hitelnyújtása lehetőséget teremtett arra, hogy Iraknak a Világbank is folyósíthasson kölcsönt.

Címkék: archívum