Megúszhatják a görögök a mérleghamisítást

Noha éveken keresztül félretájékoztatta az Európai Uniót költségvetéséről, úgy tűnik, hogy Görögország viszonylag olcsón megússza: nem utasítják ki az eurózónából és a 2000 óta kiutalt kohéziós támogatásokat sem kell visszafizetnie.

Az EU pénzügyminisztereinek tanácsa novemberben dönt róla, hogy mi legyen Görögországgal, miután nemrég kiderült, hogy Athén 2000 óta félretájékoztatja Brüsszelt költségvetési helyzetéről és nem kizárt, hogy csak így tudott csatlakozni az eurózónához. A görög büdzsé hiánya jelenleg is 2,3 százalékkal van az uniós szabályok által engedélyezett felett (5,3 százalék).

Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője szerdán egyértelműen cáfolta, hogy – mint azt német politikusok pedzegették a napokban – Athénnak büntetésből esetleg vissza kellene fizetnie az elmúlt négy évben kiutalt kohéziós támogatásokat, mintegy 1,2 milliárd eurót. Mint ismeretes, az eurózóna költségvetési szabályainak – a stabilitási és növekedési paktumnak – folyamatos figyelmen kívül hagyása többek közt a „kohéziós csap” elzárását is magával vonhatja a támogatásra jogosult országok esetében.

Az már a múlt héten egyértelművé vált, hogy a legkomolyabb szankciótól Athénnak nem kell félnie, eurótagságát senki nem kell kérdőjelezi meg. „A döntés [Görögország csatlakozása az eurózónához] az akkor elérhető legjobb adatok alapján született” – utalt Almunia szóvivője a 2000-ben meghozott (az 1999-es számokon alapuló) határozat körülményeire múlt csütörtökön. „Nem hiszem, hogy bármiféle lehetőség lenne az ilyenfajta döntések újranyitására” – tette hozzá.

Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az aktuális (vagyis idei) költségvetési deficittel. A görög büdzsé még mindig a tilosban van, tehát az EU pénzügyminiszteri tanácsa szankcionálhatja őket, egy idő után például a kohéziós támogatások felfüggesztésével. Minderről azonban leghamarabb csak a novemberi tanácsülésen lesz döntés, és először (októberben) még a Bizottságnak is véleményt kell formálnia a görögök által benyújtott költségvetési tervekről. Az athéni kormány a napokban hozta nyilvánosságra a 2005-ös költségvetés tervezetét: eszerint jövőre a maximális 3 százalék alá csökkenne a deficit. A pénzügyminiszteri tanács júliusban négy hónapos határidőt szabott Athénnak a szükséges intézkedések megtételére, és ha ezeket kielégítőnek találja a deficiteljárással árhuzamosan folyó kohéziós eljárás automatikusan megszűnik, mint korábban Portugália esetében.

Címkék: archívum