Kivonult a Fidesz Göncz Kinga bizottsági meghallgatásáról

Kivonultak a fideszes képviselők az ifjúsági és sportbizottság üléséről, melyen Göncz Kinga ifjúsági, családügyi és esélyegyenlőségi miniszter-jelöltet hallgatta meg a bizottság.

Szijjártó Péter fideszes képviselő az ülésen javaslatot tett arra, hogy egészítsék ki a bizottság napirendjét a kancelláriaminiszter-jelölt meghallgatásával, aki a jövőben a sport területét fogja felügyelni. A kormánypártok azonban nem támogatták a javaslatot, ezért az ellenzéki képviselők elhagyták az üléstermet.

A miniszterjelöltek csütörtöki meghallgatásain már felvetődött az a probléma, hogy a kormányfő az új minisztériumi struktúra alapján tett javaslatot a tárcák vezetésére, ám a bizottságok – szükséges törvénymódosítás hiányában – a jelenlegi kormányszerkezet alapján tudják csak meghallgatni a jelölteket.

Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága ülésén az ellenzéki képviselők például azért nem szavaztak, mert kifogásolták, hogy a miniszterelnök azt kérte, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter-jelöltként hallgassák meg Göncz Kingát. Ezek a területek azonban nem tartoznak a bizottság kompetenciájába.

Gyurcsány Ferenc csütörtökön ismertette kormánya összetételét. Ekkor elmondta azt is: a kabinet első ülésén tárgyalja a kormányzat átalakításához szükséges törvénymódosítási tervezetet. A miniszterek így október 4-én, a jelenlegi kormányzati struktúrák szerint teszik le esküjüket, és a parlamenti bizottságok is ennek megfelelően hallgatják meg a jelölteket. Egy hónapon belül, a jogszabály módosítása után kerülhet majd sor a kormányzat szerkezeti átalakítására is.


Címkék: archívum