Ugyanannyian jelentkeztek idén az első öt egyetemre

Az idei évben az első helyre beadott jelentkezések alapján szinte pontosan ugyanannyi, mintegy 46 ezer diák felvételizett az öt nagyobb fővárosi egyetemre, főiskolára, mint tavaly - derül ki az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) most közzétett elemzéséből.

Legtöbben az ELTÉ-t és a Budapesti Gazdasági Főiskolát választották, de a legnépszerűbb intézmények között van a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, a Műegyetem valamint a Semmelweis Egyetem is.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE), a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemre (BKÁE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre (BME), a Semmelweis Egyetemre (SE), a Budapesti Gazdasági Főiskolára (BGF) jelentkezők eloszlása azonban némileg változott 2003-hoz képest – olvasható az OFI honlapján közzétett elemzésben.

A BGF-re jelentkezők száma majdnem másfél ezer fővel csökkent, a BKÁE-re és az SE-re jelentkezők száma ugyanakkor nőtt mintegy hétszáz, illetve négyszáz fővel. Az ELTÉ-re a jelentkezők 38,7 százaléka pályázott, összesen 17 938 diák, amit a BGF követ 9432 felvételizővel. A BKÁE-re a jelentkezők 17,8 százaléka nyújtott be kérelmet, negyedik helyre 5.855 felvételizővel (12,6 százalék) a Műegyetem került, az SE-re 4810-en (10,4 százalék) jelentkeztek.

A vizsgált intézményekbe a jelentkezők 51,4 százaléka felvételizett a Közép-Magyarországi régióból. Ez az arány kicsivel magasabb, mint előző évben, ám az előző évhez nagyjából hasonló arányok voltak jellemzőek a többi régió esetében. A fővárost is magába foglaló Közép-Magyarországtól eltekintve legtöbben Közép-Dunántúlról (9,3 százalék) és Észak-Magyarországról (9,3 százalék), legkevesebben pedig Dél-Dunántúlról (5,4 százalék) jelentkeztek.

A jelentkezők megye szerinti megoszlása azt mutatja, hogy a helyből, vagyis Budapestről jelentkezők aránya több mint egyharmad (36,1 százalék). Sokan jelentkeztek még a fővárosi agglomerációt is felölelő Pest megyéből (15,3 százalék), valamint a többi megyénél valamivel magasabb arányban Borsod-Abaúj-Zemplén (4,6 százalék), Fejér (3,9 százalék) és Bács-Kiskun (3,6 százalék) megyékből. A jelentkezők megye szerinti megoszlásában tavalyhoz képest változások gyakorlatilag nem észlelhetők.

Az alapképzésre jelentkezők aránya a Pest megyeieknél volt a legmagasabb, amit a budapestiek követtek, majd ezután jöttek a távolabbi megyékből érkezők. A kiegészítő alapképzés a legtávolabbról érkezőknél volt felülreprezentált. Felsőfokú szakképzés iránt leginkább a két közeli területi csoportból érdeklődnek, de onnan sem jelentkeztek túl sokan. A diplomás képzés a legtávolabbról érkezőknél a legpreferáltabb, ezt a budapestiek követik, majd a Pest megyeiek.

A BME-re jelentkezők között volt a legtöbb idén érettségizett, és egyúttal itt a legkevesebb olyan diák, aki 1992-ben vagy az előtt fejezte be sikeresen középiskolai tanulmányait. A BKÁE-n a második legtöbb a frissen érettségizettek aránya, itt szintén viszonylag alacsony a sok évvel ezelőtt érettségizettek részaránya. Az SE és az ELTE hasonló képet mutat: e két intézménynél a legkisebb a frissen érettségizettek aránya, ugyanakkor viszonylag magas a középiskolai tanulmányait már régen befejező jelentkezők aránya.

Címkék: archívum