Szigorúbban büntethetik az amerikai törvények a fájlcserét

Az Egyesült Államok képviselőháza tegnap jóváhagyott törvényjavaslata szerint azon egyének ellen is büntetőeljárás indulhat, akik tudatosan használják a fájlcserélő weboldalakat vagy hálózatokat.

Egy szavazáson már túlesve a jogszabály most az amerikai szenátus elé fog kerülni. A javaslat a büntethető fájlcserélés definícióját azokra az egyénekre is kiterjesztené, akik nemcsak „szándékosan” terjesztenek jogvédett fájlokat hanem akik „tudatosan” megosztják őket.

Adam Eisgrau, a peer-to-peer cégeket és szervezeteket reprezentáló P2P United lobbi-szervezet vezérigazgatója szerint ez akár a fájlcserélők börtönbüntetését vonhatná maga után. A Piracy Deterrence and Education Act of 2004-et Lamar Smith, texasi republikánus képviselő terjesztette elő.

„Az én törvényjavaslatom megszünteti a szürke zónát, amely lehetetlenné tette a bűnüldözők számára, hogy vádat emeljenek az orgazdák ellen. Felhatalmazza a szövetségi hatóságokat, hogy az orgazdaság cselekményét szélesebb körben, és nagyobb eredménnyel üldözhessék” — áll a Smith weboldalán olvasható nyilatkozatában. A törvényjavaslat ellenzői azzal érvelnek, hogy a rendelet nem fogja megállítani a jogvédett fájlok cseréjét, és a művészeknek sem biztosítja az őket megillető pénzt műveik terjesztéséért. „Az, hogy a fájl letöltőket rács mögé dugjuk, vagy hogy perekkel tizedeljük meg a főiskolai ösztöndíjukat nem fogja visszazárni a peer-to-peer technológia szellemét a palackba, vagy visszavarázsolni a pénzt a művészek zsebébe” — nyilatkozta Eisgrau egy e-mail interjúban.

Címkék: archívum