Osztrák segítséget kapott a szlovák állami-légitársaság

Az Austrian Airlines (AUA) 200 millió koronás hitellel (kb. 5 millió euró) mentőövet dobott a Slovenske Aerolinie szlovák nemzeti légitársaságnak a csőd elkerüléséhez - írja a Pravda napilap.

Az AUA nem kommentálta a lap értesülését, de megerősítette érdeklődését a szlovák légitársaság megvásárlása iránt.

A fizetésképtelen szlovák légitársaságtól ma vették volna el a lízingtársaságok a repülőgépeket. Az AUA által nyújtott hitel viszont lélegzetvételnyi szünethez juttatta a társaságot. A szlovák közlekedési minisztérium szóvivője nem zárta ki az osztrák légitársaság tőketulajdonosi részesedésének lehetőségét egy későbbi időpontban a Slovenske Aerolinie-ben.

A Pravda értesülése szerint az AUA tőkeinjekciójával tőkeemelést hajtanak végre, amelynek révén a szlovák állam elveszíti többségi tulajdonát a társaságban. Gyakorlatilag tehát privatizálásról van szó. A minisztérium egyik magát megnevezni nem kívánó illetékese szerint nem volt lehetséges a privatizációs folyamat végigvitele, mivel a szlovák légitársaság azonnali pénzügyi segélyre szorult.

A szlovák légitársaság az elmúlt években 600 millió korona (15 millió euró) adósságot halmozott fel. A társaság jelenleg két Boeing 737-400-as repülőgépet üzemeltet és 200 alkalmazottat foglalkoztat. Az AUA és a Slovenske Aerolinie kódmegosztási együttműködést folytat egymással.

Címkék: archívum