A kormány el akarja távolítani Járait?

A kormányzat jogi szakértői dolgoznak azon, hogy törvénymódosítással eltávolítsák Járai Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Bank elnökét – állítja szocialista forrásokra hivatkozva a Magyar Nemzet. Az közleményben cáfolta a vádakat.

A Magyar Nemzet szerint a kormány kommunikációs előkészítés része volt már az is, hogy a koalíciós többségű Parlament nem fogadta el Járai beszámolóját.


Járai Zsigmind (forrás: MTI)


Ezután a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását kezdeményeznék, amely meghatározza, hogy a köztársasági elnök jogkörébe tartozik az MNB elnökének elbocsátása. A lap információi szerint, a módosított törvény elvenné az államfő felmentési jogkörét, és azt a miniszterelnök hatáskörébe utalná.

Molnár Albert, a szocialisták gazdasági kabinetjének tagja a tervezett törvénnyel kapcsolatban mindössze annyit közölt, hogy a jegybank beszámolójának hétfői elutasításából nem következik egyenesen a jegybanki törvény megváltoztatása.

A Magyar Szocialista Párt közleményben cáfolta a napilap értesüléseit, és minden alapot nélkülöző állításnak tartja a jegybankelnök állítólagos elmozdításáról szóló híreket.” A leghatározottabban cáfolunk minden ezzel kapcsolatos sejtetést. 2007-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke Járai Zsigmond.
Amit a Magyar Nemzet ír, az nem pontatlan, az nem téves, hanem hazug.” – áll a közleményben.

Címkék: archívum