Az ügyészség egyedül Kaisert vádolja a móri mészárlással

Szigorú biztonsági intézkedések mellett, hétfőn megkezdődött a Fővárosi Bíróság zsúfolásig megtelt esküdtszéki termében a büntetőper a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás ügyében.

A 2002. május 9-én elkövetett cselekménnyel két személyt vádol az ügyészség, ám a vádirat szerint a bankfiókban tartózkodó ügyfeleket, dolgozókat közvetlen közelről, hangtompítós géppisztollyal meggyilkoló személy kiléte egyelőre ismeretlen. A rendőrség még azzal zárta le a nyomozást, hogy a móri bankrablást Kaiser Ede és Hajdú László hajtotta végre. Eszerint míg Kaiser a fiók ajtajából figyelt kifelé, és technikai okokra hivatkozva elküldte az ügyfeleket, addig a négy és fél éves idegenlégiós múlttal rendelkező, több éles bevetésen átesett Hajdú végrehajtotta a mészárlást.

Az ügyészség azonban a móri ügyben tettesként egyedül Kaiser Edét vádolta meg több emberen, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel. Hajdú eszerint bent sem volt a bankfiókban – csupán bűnsegédje a minősített emberölésnek, azért, mert beszerezte, majd eltüntette az ott használt fegyvereket.

A vádirati tényállás szerint Kaiser a hatóságok előtt ismeretlen társával együtt lépett be a bankba, megölték a biztonsági őrt, majd az ismeretlen társ egyenként végzett a bankfiókban tartózkodókkal.

A vádirat a móri mészárláson kívül még több fegyveres rablást és súlyos testi sértés ró Kaiser és Hajdú terhére, továbbá hét másik személyt is megvádol, részben egyes rablások miatt társtettesként vagy bűnsegédként, részben pedig kisebb súlyú bűncselekmények miatt.

A nyomozás során a móri ügyben Kaiser és Hajdú következetesen tagadta bűnösségét, részletes, érdemi vallomást nem tettek, csak alibit próbáltak igazolni a bankrablás idejére. A gyilkos fegyverek, a vádlottakkal összefüggésbe hozható nyomok nem kerültek elő a nyomozás során, tárgyi bizonyíték alig van, a vádat elsősorban közvetett bizonyítékok támasztják alá. Van olyan szemtanú, aki felismerni vélte Kaisert, mint aki a rablás idején technikai okokra hivatkozva elküldte őt a fiók ajtajából.

A vádlottakat kommandósok kísérték a tárgyalás épületébe. A büntető ügyet a Fővárosi Bíróságon az a Varga Zoltán tárgyalja, aki korábban ítéletet hirdetett többek között Magda Marinkó és Dietmar Clodo ügyében is. A tárgyalás a vádirat ismertetésével vette kezdetét.

Címkék: archívum