Dávid Ibolya szerint nem volt pártszakadás

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint nem pártszakadás, hanem kiválás történt, amikor néhány politikusnak, aki nem értett egyet az MDF politikájával, távoznia kellett.

A pártelnök a szombaton tartandó tisztújító országos gyűlés előtt elmondta van a Magyar Demokrata Fórumnak több mint húszezres tagsága, van egy több mint százfős választmánya és van az elnöksége, és ez a három testület kialakít egy többségi álláspontot.

Dávid Ibolya közölte: “Ezzel a többségi állásponttal szemben politizált nyíltan ez az öt parlamenti képviselő. Ők egy nagyon szoros szövetségben képzelték el az együttműködést a Fidesszel, míg a párt elsöprő többsége az önálló politizálás mellett foglalt állást” – mondta a pártelnök, hozzáfűzve: itt a jobboldali egypártrendszer gondolata állt szemben a többpártrendszer demokratikus intézményével.

Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy az öt képviselő pert indított, Dávid Ibolya azt válaszolta: a Magyar Országgyűlés nem költségvetési szerv, és nem jogképes. Így perelni sem lehet. A Magyar Országgyűlés Hivatala jogképes, ám nem politikai tartalmú perekben, és a frakció szintén nem jogképes. A kizárás jogi hátterével kapcsolatban elmondta: az ügyrendi bizottság általános érvényű állásfoglalása szerint a képviselőcsoport hatáskörébe tartozó ügyben kizárólag a frakcióvezető bejelentése irányadó.

Ugyanakkor közölte: az Országgyűlésnek haladéktalanul meg kellene kezdenie a négypárti tárgyalásokat, Európában ugyanis egyetlen olyan ország sincs, ahol ennyire rosszul szabályozott a parlamenti jog. Elmondta: a magyar alkotmány nem foglakozik a frakcióval, a párttörvény meg sem említi, nem is szabályozza ezeket a kérdéseket, a képviselők jogállásáról szóló törvény rettenetesen hiányos. “Képzeljük el, ha holnap a Vér és Becsület párttá alakul, és rá egy napra a Magyar Országgyűlésben akár három képviselővel megalkothatja a frakcióját (…), akkor már késő lesz elgondolkodni azon, hogy akarta-e azt a jogalkotó, amikor a házszabályt megalkotta, hogy ilyen helyzetek álljanak elő” – mondta.

Dávid Ibolya arra a kérdésre, hogy támadói mire alapozzák azt az újra és újra felmerülő vádat, hogy az MDF balra tart, azt mondta: “a nagyobbik ellenzéki párt szeretné, ha igaza lenne, és akaratának megfelelően csak egyetlen párt maradna a politikai paletta jobboldalán”. Hozzátette: “miután az MDF-et nem sikerült (…) a Fidesznek maga alá gyűrnie, más megoldást választott: ha nem áll be a sorba, akkor mondjuk rá, hogy nem is jobboldali, s máris igazunk lesz”.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: az MDF európai, korszerű konzervatív párt, igen határozott világnézettel és politikai arcéllel. “Ez a nagyobbik ellenzéki pártnak egy időben nagyon jó volt, mikor hitelesíteni kellett ezen az oldalon” – jegyezte meg.

Leszögezte: egy párt hovatartozását nem a vádak és a vágyálmok, hanem vallott értékei és gyakorolt politikája szabja meg. “Mi más ellenzéki párttal szemben a piacbarát gazdaságpolitika hívei vagyunk. Mi a konzervatív hagyományoknak megfelelően az emberekben, a középosztályban látjuk a társadalom vivő erejét és nem az atyáskodó államban, ahogy velünk ellentétben vallja ezt a két nagy párt”.

Az MDF elnöke szerint az, hogy sok sikert kívánt a kormányfő-jelöltnek, illetve a kormánynak, a legtermészetesebb dolog. Mint mondta, “nekünk valamennyiünknek ugyanis az az érdekünk, hogy a mindenkori magyar kormány sikeres legyen, nem szeretnénk 2006-ban egy teljesen lepusztított nemzetgazdaságot örökölni. Súlyos politikai tévúton jár az, aki a minél rosszabb, annál jobb elvét vallja, ez ugyanis nem a magyarság érdeke”.

Címkék: archívum