Tőzsdére kerül az EdF

Privatizálni akarja a francia állam a magyar érdekeltséggel is rendelkező Électricité de France-t. A 45 milliárd eurós éves forgalommal rendelkező vállalatra fokozatos magánosítás vár.

A francia miniszterelnök szerint az Électricité de France(EdF), az ország és a világ vezető áramszolgáltatójának privatizációja részben lezajlik a jövő év vége előtt és az EdF addigra a tőzsdére kerülhet.

Jean-Pierre Raffarin a Wall Street Journal Europe című pénzügyi napilapnak elmondta, hogy a vállalat új elnök-vezérigazgatója már vizsgálja ennek lehetőségét és “remélem, hogy a szakszervezeteket is meggyőzzük a részleges eladás szükségességéről”. Az eladás “franciásan”, azaz fokozatosan zajlik majd le – mondta Raffarin.

Az EdF eladását a France Télécom mintájára képzeli el a párizsi kormányzat, azaz állami vállalati státuszát módosítja előbb, majd fokozatosan kilép a tulajdonosi körből, azaz részlegesen privatizálja. Utóbbira július eleje óta parlamenti felhatalmazása is van. Az EdF 167 ezer embert foglalkoztat, éves forgalma 45 milliárd euró. Az EdF több külföldi áramszolgáltató nagyrészvényese, magyarországi szolgáltató mellett például németországiban és ausztriaiban is.

Címkék: archívum