Három év börtönt kapott Zalatnay

Zalatnay Saroltát jogerősen három évi, börtönben letöltendő szabadságvesztéra ítélte a Fővárosi Bíróság, ezzel helyben hagyva a művésznő és társai ellen csalás miatt indított büntetőper elsőfokú ítéletét.

Az ismert énekesnőt összesen 120 millió forintos kárt okozó, többrendbeli, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek 2002. decemberében az elsőfokú bíróság. A vádlottak az eljárás során részben elismerték a vádirati tényállást, bűnösségüket azonban vitatták. Arról, hogy mikor kell Zalatnay Saroltának bevonulnia a börtönbe, a büntetés-végrehajtás illetékes szervei intézkednek majd.

A zsúfolásig megtelt ülésteremben a média nagy érdeklődése mellett tárgyalta másodfokon a Fővárosi Bíróság Zalatnay Sarolta mint harmadrendű vádlott és társainak büntetőperét. Mind az énekesnő, mind bűntársai, mind pedig az ügyvédek megjelentek. Dr. Székely Ákos büntetőtanácsa hosszú tárgyalás után hozta meg az ítéletet, amellyel megerősítették az első fokú tárgyaláson hozottat: három év börtönbüntetést kapott Zalatnay Sarolta.

A csütörtöki tárgyaláson az ügyész súlyosbítást kért, hangsúlyozta a család bűntettének súlyosságát, hozzátéve, hogy családok mentek tönkre az ígért, csábítóan magas kamatok reményében adott kölcsönök miatt.

Az énekesnő új ügyvédje, ifj. Kaszai Csaba védőbeszédében arra hivatkozott, hogy Zalatnay Sarolta büntetlen előéletű, köztiszteletben álló személyiség, végig együttműködött a bírósággal és azóta már visszafizette az okozott kár egy részét. Az énekesnő véleménye szerint az elmúlt években sokat dolgozott és megpróbálta enyhíteni a csalás miatti károkat. Az ügyvéd felhozta azt is, hogy az énekesnő kiskorú gyermekét egyedül neveli, súlyos egészségi problémákkal küszködött, ráadásul az 1996-os ügy óta nyolc év már eltelt, s újabb bizonyítékokat csatolt védence ártatlansága mellett.

Kérte, hogy mentsék fel vagy enyhítsék az első fokú ítéletet. Azt is megjegyezte, hogy a vádlottak között sokszor összemosták a felelősséget és számos szakértői vizsgálatot nem végeztek el.

dr. Székely Ákos tanácsa Zalatnay Saroltát többrendbeli, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntettében bűnösnek találta, helyben hagyta az első fokú bíróság ítéletét, azaz az énekesnőt három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, amelyből csak a büntetés háromnegyed részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A többi három vádlott büntetését sem enyhítették, de több esetben átminősítették bűncselekményeiket és egyes bűncselekmény fajták alól felmentették őket. Arról, hogy mikor kell Zalatnay Saroltának bevonulnia a börtönbe, a büntetés-végrehajtás illetékes szervei intézkednek majd.

Címkék: archívum