Electrolux: profitfigyelmeztetés az acél ára miatt

A világ legnagyobb háztartási gépgyártója, a svéd Electrolux csütörtökön profitfigyelmeztetést adott ki, mert úgy tartja, hogy a acél világpiaci árának emelkedése jelentősen visszavetheti második féléves eredményét.

A második negyedév adatait júliusban közzé tett Electrolux 2004-es üzemi eredménye várhatóan alacsonyabb lesz a korábban előrejelzettnél – áll a társaság közleményében.

“A 2004 második félévi üzemi eredményre kedvezőtlen hatással lesz a nyersanyagok és alkatrészek árnövekedésére visszavezethető költségemelkedés, ami a jelenlegi számítások szerint 500 millió koronával (67,61 millió dollárral) ronthatja a cég mérlegét.”

Az Electrolux második negyedévi adózás előtti profitja 2,1 milliárd korona volt. A növekvő költségek 1,2 milliárd koronát hasíthatnak ki az üzemi eredményből, miközben ezt a hatást némileg ellensúlyozhatja majd a hatékonyságjavítás réven elért 450 millió koronás és az alacsonyabb költségszintű országokban elért megtakarításokkal elért 250 millió koronás többlet.

“A nyersanyagok árának emelkedése folyamatos, és azt belső intézkedéssekkel már nem lehet ellensúlyozni” – nyilatkozta az Electrolux elnök-vezérigazgatója, Hans Straberg. “Az acél árának emelkedése olyan mértékű, amit előre nem lehetett látni, így az hatással lesz termékeink fogyasztói árára is” – tette hozzá.

Címkék: archívum