A cseh költségvetés 83,6 milliárd koronás hiányt vár jövőre

Közel 84 milliárd koronás hiánnyal számol a jövő évi cseh költségvetés tervezete, amelyet szerda hajnalban hagyott jóvá a cseh kormány.

A költségvetés kiadási oldala 908,4 milliárd, a bevételi oldala 824,8 milliárd koronás. A hiány 83,6 milliárd korona, tehát tízmilliárd koronával kevesebb, mint a korábbi koalíciós elképzelések – közölte újságírókkal Bohuslav Sobotka, pénzügyminiszter. A pénzügyminisztérium kedden 82,9 milliárd koronás hiányt javasolt jövőre.

A megtakarítás felét a munkaügyi és népjóléti tárcától elvett ötmilliárd korona teszi ki. A többi tárcának jóval kevesebbet kell megtakarítania – a védelemnek 850 millió, a belügynek 450 millió, a külügynek 250 millió koronát. A tervezet most a képviselőház elé kerül jóváhagyásra, mert a parlament felsőháza, a szenátus ezzel a témával nem foglalkozik. A javaslat szerint a jövő évben jelentősen emelkednek a rendőrök, a tűzoltók, a fegyőrök, a vámosok és a tanítók bérei.

A költségvetés tervezett kiadásai 2,5 milliárd koronával haladják meg az az EU-konvergenciaprogramban meghatározott szintet. A program teljesítésére Prága az Európai Unióval szemben kötelezte magát. Sobotka úgy véli, hogy az eltérés nem nagy, és ezért nem számít brüsszeli dorgálásra. – Ez az eltérés olyan csekély, hogy szerintem az Európai Bizottság nem fogja szóba hozni – jegyezte meg a miniszter.

A költségvetést ugyan a kormány egyhangúlag elfogadta, de a koalícióban komoly viták keletkeztek. Miroslav Kalousek, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt elnöke bejelentette: pártja a képviselőházban javasolni fogja, hogy a rendőrök, tűzoltók, fegyőrök fizetésemelését két évvel halasszák el. Ezzel a jövő évi költségvetés szerinte 8,5 milliárd koronát spórolna meg. A szociáldemokraták ezt határozottan ellenzik.

A cseh kormány ugyanakkor elfogadta a költségvetés következő két évi alakulásának az irányelveit is. Ez a konvergenciaprogramon alapszik, és kimondja, hogy a következő két évben mintegy 50 milliárd koronával kellene csökkenteni a költségvetési hiányt.

A cseh költségvetés idei várható hiánya mintegy 115 milliárd korona. Ez az összeg azonban az állami cseh konszolidációs ügynökség veszteségeit is tartalmazza. Ez a tétel a jövő évi tervezetbe már nem került bele. A jövő évi költségvetés tervezete így a valóságban mintegy 12,5 milliárd koronával kisebb hiánnyal számol, mint az idei.

A képviselőház október közepén fogja első olvasatban tárgyalni a jövő évi költségvetést.

A múlt heti, utolsó előrejelzés szerint a cseh államháztartás hiánya az idén a GDP 4,8 százaléka lesz a júliusban előre jelzett 5,3 százalék és az EU-nak májusban beterjesztett konvergenciaprogramban szerepelt 5,6 százalék helyett. Tavaly a hiány 12,9 százalékos volt. Jövőre 4,7 százalékot terveznek, júliusban ugyancsak 4,7 százalékot jósoltak, de májusban még 4,9 százalékot valószínűsítettek a jövő évre. 2006-ra 3,6 százalékos hiányt terveznek a júliusban jelzett 3,8 százalék, illetve a májusban jósolt 4,0 százalék helyett, 2007-re 3,3 százalék a terv a júliusi, ugyancsak 3,3 százalékos, illetve a májusi 3,5 százalékos előrejelzés helyett.

Címkék: archívum