Lelőtte a rablót a biztonsági őr

Lelőtte a biztonsági őr azt a támadó, aki fegyverrel akart kirabolni egy bankot Budapesten.

A XI. kerületi Gazdagréti téren egy fegyveres férfi lépett be egy bankfiókba. Elkiáltotta magát, hogy “bankrablás!”, majd a levegőbe lőtt, mire a biztonsági őr többször rálőtt a támadóra, aki a helyszínen belehalt sérülésébe.

A biztonsági őr ellen eljárás indul, bár jogos védelmi helyzetben cselekedett. Késlekedése ugyanis veszélybe sodorhatta volna a banki dolgozókat és az ügyfeleket.

Mór után

Az eset kapcsán Varga Miklós, a Nemzetközi Testőrszövetség oktatási igazgatója az Index kérdésére kifejtette: a törvény pontosan meghatározza, hogy a személy- és vagyonőrök ilyen szituációkban milyen feltételek megvalósulása esetén használhatják szolgálati fegyverüket. Ezek szerint csak akkor lőhet, ha “térben, időben és közvetlenül megvalósuló fenyegetésről” van szó; “a tér- és időbeli fenyegetés adott volt, a közvetlenség kérdéses”.

“Egyértelmű lenne a helyzet, ha például a levegőbe lövés után a támadó a biztonsági őr felé fordította volna fegyverét, de majd a bíróságon döntik el, hogy jogos volt-e a védelmi szituáció”- fogalmazott Varga. “Mór után másképp ítélik meg a helyzetet a vagyonőrök, és ez nem biztos, hogy helyes” – tette hozzá.


Címkék: archívum