Finánclátta szabály – cigarettavég

Szeptember 20-án nulla órától érvényes a harmadik országból származó dohányimportot érintő szigorítás. Az intézkedést a VPOP szerint az elmaradt jövedéki adóbevétel, illetve a feketepiac bővülése indokolja.

Nehezen megvalósítható, csak a vámos megítélésén múlik, hogy miként tartatják be a ma életbe lépett rendszabályt. Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője a FigyelőNetnek a határátlépés és -ellenőrzés technikája iránt érdeklődő kérdésre azt válaszolta: az igazoltatás ma is rendszeresen megtörténik, ha kétség támadna, hogy

a magánszemély esetleg nem csupán saját fogyasztásra vásárolt cigarettát. A döntés mindig a vámos kezében van.


A záhonyi határátkelőhely megkérdezett munkatársa tudta, hogy szigorúbb eljárási rend lép életbe, de nem volt tisztában a harmadik ország fogalmával. A szabályozás szerint ugyanis a nem uniós tagországokból érkező dohányárura vonatkozik a megkötés. Az uniós tagországokból érkező dohányáru ezzel szemben nem vám-, hanem jövedékiadó-köteles.







Az utasítás
A döntés vámparancsnoki utasítás, nem jogszabály. A FigyelőNet kérdésére Sipos Jenő, a VPOP szóvivője elmondta: a változásokról a Magyar Közlöny nem, csak a sajtó tájékoztatja az érintetteket.

Kétezer, magánfogyasztásra


Nagy János országos vámparancsnok egy hete meglepetésszerűen jelentette be, hogy szeptember 20-ától évente, magánfogyasztásra mindenki csak 10 karton cigarettát hozhat vámmentesen az országba. Ez 2000 szálat jelent személyenként, e fölött vámot kell fizetni.


A 2000 szál cigaretta vámmentes importja azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik saját fogyasztásra vásárolják a dohányárut. Megmarad a vámmentesség 175 eurós határa is, és az, hogy alkalmanként 200 szál cigaretta hozható be hazánkba. Nagy János azt is elmagyarázta, hogy két kartonnál több cigaretta behozatala után már vámáru-nyilatkozatot kell kiállítani. Így ellenőrizhető, hogy a magánszemély túllépte-e a naptári évre vonatkozó mennyiséget.








Támogat a dohánylobby
A cigaretta-feketepiac visszaszorításának érdekében a Magyar Dohányipari Szövetség 2004 március elején együttműködési megállapodást írt alá a pénzügyőrséggel, s a dohányipari szakértők segítséget nyújtanak a vámosoknak az egyes csempészáruk eredetiségének, minőségének megállapításában. A dohányipari szövetség informatikai támogatást is adott a gyors reagálású felderítő csoportoknak.


Tízmillárddal lemaradva



Mózs Elek, a VPOP jövedéki igazgatója szerint az országos vámparancsnoki utasításnak az a célja, hogy teljesüljön az idei évre dohánytermékek után tervezett 190 milliárd forint jövedéki adóbevétel – írta korábban a Világgazdaság. Az első nyolc hónapban az időarányostól tízmilliárd forinttal maradt el az elvonások mértéke.

A bevételi adatok azonban önmagukban véve nem indokolnák a szigorúbb fellépést, hiszen rendre magasabbak az elmúlt évinél. Jövedéki adóból augusztus végén a tavalyi 371,6 milliárddal szemben 409,1 milliárd forint volt a bevétel. 2003-ban 595,4 milliárd forint származott a vámokból; 2004-re már 655 milliárdot irányzott elő a költségvetés. Mivel az adóelkerülés leginkább a dohánytermékek behozatalára jellemző, ezért a hatóságok itt tartják fontosnak a megszorító intézkedéseket.

Mennyiről lehet szó?


Sipos Jenő szerint a szigorításokra elsősorban azért van szükség, mert legális mederbe kívánják terelni a cigaretta forgalmat. A VPOP ellentmondó információkat adott az utóbbi három évben lefoglalt cigaretta mennyiségéről. Az Élet és Irodalom szeptember 17-ei számából kiderül: a Bűnügyi és a Jövedéki Igazgatóság nem tudott egyértelmű adatokkal szolgálni az illegális cigarettaimportra vonatkozóan. A jövedéki osztály ugyanis először magasabb arányú felderítésről számolt be, mint a bűnügyi részleggel való egyeztetés után.

Sipos Jenő a Napi Gazdaság március 5-ei számban még 15-17 százalékra becsülte a feketepiac arányát, később azonban nem vállalta, hogy ilyen jellegű információt szolgáltasson. A FigyelőNet kérdésére is elutasította az erre vonatkozó becsléseket. Mind a VPOP szóvivőjének, mind a Magyar Dohányipari Szövetség (MDSZ) ügyvezető elnökének az volt a véleménye, hogy nem lehet ismerni a feketekereskedelem méretét. Az ÉS véleménye szerint a vámhatóságnak érdekében áll szó nélkül hagyni a cigarettacsempészet mértékének abszurd eltúlzását, mert akkor több pénzt és embert követelhetnek a felderítésre, hivatkozva az MDSZ-szel márciusban kötött szerződésre.


Patai András, a MDSZ ügyvezető elnöke a FigyelőNetnek elmondta, hogy a szövetség üdvözli az újabb szigorításokat, melyek célja a cigaretták legális kereskedelmének segítése. Patai azt is elmondta még, hogy 2000-ben 22-22,5 milliárd forintos volt az éves cigarettaforgalom, de ez a szám 2003-ra 18,5 milliárdra apadt, idén pedig 15-16 milliárd forint. A kisebb volumenű értékesítést azonban nem a feketepiac bővülésével, hanem inkább a fizetőképes kereslet csökkenésével magyarázza.

Címkék: archívum