ÁSZ: jól működödik a Hitelgarancia Rt.

A Hitelgarancia Rt. vagyoni helyzete stabil, a társaság az elmúlt két évben hatékony gazdálkodásának köszönhetően nyereséges volt.

A Hitelgarancia Rt. 2002-ben a mikro-, kis- és középvállalkozások részére nyújtott teljes banki hitelek 12 százalékára, 2003-ban 9 százalékára vállalt kezességet. Az rt. üzleti aktivitása 2002-ben 24, 2003-ban 5,5 százalékkal nőtt, utóbbi teljes egészében a Széchenyi hitelkártyához adott kezességvállalásból adódott. A likviditási gondok miatt a rövid lejáratú, éven belüli hitelek domináltak, a fejlesztési igények háttérbe szorultak.

A kezességvállalás összege – a hitelekre és azok kamataira – a vizsgált időszakban 309 milliárd forint volt, amely 28.500 darab hitelszerződéshez és 400 milliárd forint összegű hitelkihelyezéshez kapcsolódott. A csak a hitelösszegre vállalt kezességek a hitelintézetek által nyújtott teljes hitelösszeg 66 százalékára rúgtak.

A társaság által vállalt kezesség, és az abból származó fizetési kötelezettség 70 százalékára a központi költségvetés viszontgaranciát vállal a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott keretösszegig. Az ezzel kapcsolatos kiadások a költségvetési előirányzaton belül maradtak, 2002-ben annak 25 százalékát, 2003-ban 57 százalékát tette ki – állapítja meg a jelentés. A bankok a kezességvállalások 3,6 százalékát váltották be, ami a számvevők szerint arra utal, hogy a kis- és középvállalkozások tevékenysége a társaság biztosítéki hátterével megerősödött, azaz a hitelt törleszteni tudták.

A kockázatmegosztás jól működött, mivel a bankokat átlagosan 34, a költségvetést 46, az rt.-t pedig 20 százalékos kockázat terhelte. A beváltott kezességekből származó követelések behajtásából elért bevétel átlagosan a követelések 37 százalékának felelt meg. A társaság vagyonának növekedésében a nyereséges gazdálkodáson túl a számvevők szerint az is szerepet játszott, hogy az rt. mentesül a társasági adó fizetése alól és a tulajdonosok az alapítás óta nem vontak ki osztalékot.

A Hitelgarancia Rt. a magyar állam többségi tulajdonában van, 2003 végén az állam közvetlen tulajdonosi részesedése 50,02 százalék volt, közvetett tulajdoni részesedése – a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-n és az Export-Import Bank Rt.-n keresztül – 14,32 százalék. A további tulajdonosok magyarországi hitelintézetek. Az állam részéről a közvetlen tulajdonosi jogokat 2002. május 26-ig a pénzügyminiszter gyakorolta, azóta az ÁPV Rt. A társaság tevékenysége a vizsgált időszakban megfelelt a törvényi előírásoknak és a belső szabályzatoknak, az állami érdekek megfelelően érvényesültek – állapítják meg a számvevők. A kiegyensúlyozott, stabil működéshez hozzájárult, hogy a társaság szervezete, illetve a vezetők személye 2002-2003-ban nem változott.


Címkék: archívum