Mégsem volt robbantás Észak-Koreában?

Valószínűleg nem is volt semmilyen robbantás az elmúlt héten Észak-Koreában - jelentette ki a dél-koreai országegyesítési miniszter-helyettes.

Előzőleg nyugati diplomaták kételyeiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy az észak-koreai hatóságok valóban a múlt heti robbanás helyszínére vitték őket.

A miniszterhelyettes e kijelentésével azt a dél-koreai hírszerzéstől származó, korábbi közlést cáfolta, amely szerint a múlt heti észak-koreai robbantást követően gomba alakú felhőt lehetett látni a kínai határ közelében. A sajtóértekezleten a szöuli illetékes annak lehetőségéről beszélt, hogy semmiféle mesterséges robbantás nem történt a kommunista Korea északi részén.

A robbantás tényét egyébként már Észak-Korea is beismerte. Tájékoztatása szerint egy épülő vízierőmű térségében a tereprendezéséhez volt szükség a robbantásra. Japán sajtójelentések szerint hasonló céllal két másik robbantást is végrehajtanak majd Észak-Koreában.

Közben nyugati diplomaták, akiket elvittek az észak-koreai robbanás okaként megjelölt vízi erőmű építkezéséhez, hangoztatták, hogy az szerintük nem azonos a múlt héten történt hatalmas robbanás helyszínével. A nyugatiak közlése szerint a diplomatákat a robbanás helyszínétől egy keletre lévő megyébe vitték. Lengyelország phenjani nagykövete szerint a résztvevők – cseh, lengyel, mongol, brit, német orosz és svéd diplomaták, valamint az Európai Unió képviselői – nem tudtak olyan következtetést levonni, amelynek alapján megítélhették volna, hogy az észak-koreai magyarázat hitelt érdemlő-e.

Egy svéd diplomata szerint a robbantáshoz 300 tonna robbanóanyagot használtak fel.

Egy orosz diplomata a robbantás helyszínén szerzett tapasztalatairól beszámolva ugyanakkor azt állította, hogy a látottak teljesen alátámasztják az észak-koreai magyarázatokat.

Címkék: archívum