Újra szabad a fegyvervásárlás Amerikában

Lejárt a hadseregnél használatos támadófegyverek gyártását és lakossági eladását tiltó tízéves tilalom, így keddtől bárki szabadon vásárolhat Kalasnyikovokat és Uzikat Amerikában.

Keddtől 19 katonai támadófegyvert, köztük az olyan népszerű géppisztolyokat mint az AK-47-es, a Kalasnyikov és az Uzi legálisan meg lehet vásárolni az Amerikai Egyesült Államokban, és olyan fegyvertárakat is lehet árusítani, amelybe 10 tölténynél több fér.

Bár a tilalom meghosszabbítását különféle emberi jogi csoportok és a rendőr szakszervezetek is szorgalmazták, a 4 millió tagot számláló Országos Lőfegyver Egyesület befolyása erősebbnek bizonyult. John Kerry demokrata párti elnökjelölt élesen bírálta George Bush elnököt, hogy hagyta érvényesülni a lobbiérdekeket. Megfigyelők szerint mindenesetre a tilalom enyhítése jól jön a republikánus Bushnak az elnökválasztások finisében.

A BBC Online beszámolója szerint Bush elnök, bár személy szerint a tilalom meghosszabbítását támogatta, nem szorgalmazta ezt kellő súllyal a Kongresszusban és nem rendelt el szavazást a kérdésben. A tilalmat még Clinton elnöksége alatt vezették be, miután sorozatossá váltak az iskolai és gyorséttermi lövöldözések – írja a BBC.

Címkék: archívum