Drasztikusan nőtt a munkanélküliség Vas megyében

Egy év alatt húsz százalékkal emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma Vas megyében. Az év első nyolc hónapjában átlagosan 7525 fő szerepelt a nyilvántartásban, a munkanélküliségi ráta augusztusban 6 százalékos volt a megyében.

Éder Géza, a Vas Megyei Munkaügyi Központ a munkaügyi tanács ülésén elmondta: a regisztrált munkanélküliek száma a júliusi adatokhoz képest stagnált, ugyanakkor továbbra is magas az állástalanok között a pályakezdők aránya.

“Augusztusban 729 pályakezdő szerepelt a regisztrációnkban, számuk 26,6 százalékkal haladta meg az előző évit” – mondta.

Hozzátette: a pályakezdő munkanélküliek 17 százaléka Vas megyében legfeljebb általános iskolát végzett, 15,8 százaléka szakmunkás, 36,2 százalékuk szakközépiskolai, technikumi végzettségű, 12,2 százalékuk gimnáziumban érettségizett, 18 százalékuk pedig felsőfokú végzettségű.

A munkaügyi tanács ülésén elhangzott, hogy augusztusban több cég is előzetes bejelentést tett csoportos létszámleépítési szándékáról: a sárvári Flextronics 400 ember elküldését jelezte, a megszűnő Komplexitás Kft 69 építőipari dolgozót bocsát el, a Sága Foods Rt. Sárváron megszünteti a csomagolóanyag gyártást, ami 75 munkahely megszűnését jelenti, a szentgotthárdi Andiola Kft. pedig 36 textilipari dolgozótól válik meg.

Elhangzott az is, hogy folyamatos munkaerőigényt jelez a gépkocsi üléshuzatokat gyártó jánosházi Eybl Kft., amely 35 embert alkalmazna, Szombathelyen pedig továbbra is fenntartja fejlesztési elképzeléseit az elektronikai szervizelést végző Jabil Kft., létszámigénye azonban még nem ismert.

Címkék: archívum