Ismét előretör a Nokia

A finn Nokia mobiltelefon készülék és mobil távközlési berendezést gyártó vállalat az utóbbi időben megerősödött kereslete tükrében javított harmadik negyedévi előrejelzésének sarokszámain.

A lépés egyzserre adott erőteljes lökést a Nokia részvények árfolyamának, és a telekommunikációs ágazat szektorindexnek.

A javított eredmény előrejelzése április óta az első biztató jel a Nokia gazdálkodását illetően. Az első negyyedév után ugyanis a cég kénytelen volt beismerni piaci részesedésének csökkenését, a vásárlóknak nemtetsző modellválasztáka miatt. Azóta a Nokia számos modelljének csökkentette az árát, hogy a nyereség-engedményekkel megvédhesse piaci pozícióit.

Az intézkedéstől a harmadik negyedévben piaci részesedésének növekedését várja a második negyedévi arányhoz képest. A javulást főként az európai, közel-keleti és afrikai piacok eredményére alapozza. Hálózati üzletágának eredménye azonban a jelek szerint romlani fog a második negyedévihez képest.

A július-szeptemberi negyedévben a felülvizsgált előrejelzés szerint a cég értékesítési árbevétele 6,8-6,9 milliárd euró lesz, ami közel megegyezik az elmúlt évivel, de kissé magasabb a korábbi előrejelzés 6,6-6,8 milliárdos értékénél. Az egy részvényre eső eredmény 0,11-0,13 euró lesz, szemben a korábbi előrejelzés 0,08-0,10 eurós tartományával. Azonban még így is lényegesen elmarad majd a tavalyi 0,17 eurótól.

A szakértők üdvözölték a Nokia eredményének javulását, de egyúttal rámutattak arra, hogy még mindig viszonylag gyenge termékpalettával rendelkezik, amit rövid távon nem lehet átalakítani. A Nokia még júniusban öt új modell fejlesztését indította útjára, amelyek előreláthatólag az év vége felé kerülnek piacra. A napokban pedig három új magas árkategóriás készülék fejlesztését jelentette be. A finn cég az idén a tervezett 35-ből 24 új mobil készüléket dobott piacra. A Nokia elégedett a jelenlegi árakkal és a korosabb modelljei iránti kereslettel.

A vállalat részvénye a bejelentést követően 10,2 eurós árfolyamról 11,51 euróra szökött fel, majd 16 óra előtt nem sokkal némileg alacsonyabb szintre, 11,21 euróra húzódott vissza. Ez 0,71 euróval, 6,76 százalékkal haladja meg az előző napi zárást. Az árfolyam március elején 19 euró közelében is járt, 12 hónappal ezelőtt pedig 14 euró magasságában forgott.

Címkék: archívum