Több a vendég, több a pénz

A vendégéjszakák száma és a bruttó szobaár-bevétel január–augusztusban növekedett, a szobakapacitás-kihasználtság hét százalékponttal magasabb volt a tavalyi év azonos időszakához képest.

A KSH gyorsjelentése szerint az adatszolgáltatást teljesítő 163 szálloda az év első nyolc hónapjában átlagosan 61 százalékos szobafoglaltsággal működött. A budapesti szállodák mindhárom vizsgált csoportja 60 százalék fölötti, ezen belül a budapesti négycsillagos szállodák – kiemelkedően magas – 68 százalékos szobafoglaltsággal működtek. A többi vizsgált csoportra jellemző volt, hogy a balatoni, illetve a nyugat-magyarországi szállodák magasabb (55–59 százalékos), a Kelet- Magyarországon működő egységek alacsonyabb (42–52 százalékos) szobakapacitás-kihasználtságot jelentettek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára január–augusztusban 13 600 forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest – folyó áron, az aktuális árfolyamon számítva – 300 forint növekedést jelent. Az öt- és négycsillagos szállodákban az érvényesített átlagár minden vizsgált csoportban meghaladta a 12 ezer forintot. A háromcsillagos egységekben – a területi elhelyezkedéstől függően – 6400–8800 forintba került egy szoba egy éjszakára.

Az év első nyolc hónapjában egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8300 forint bruttó szobaár-bevétel jutott, szemben az elmúlt évi 7200 forinttal. Az egy kiadható szobára jutó szobaár-bevétel – a júliusi visszaesés után – augusztusban újra jelentősen megemelkedett, sőt megközelítette a 11 ezer forintot. Ez a mutató kiemelkedően magas (január–augusztusban 19 ezer forint) volt a legmagasabb kategóriájú budapesti hotelekben, a többi csoport egyikében sem emelkedett 10 ezer forint fölé

A januártól augusztus végéig tartó időszakban a bruttó szobaár-bevétel folyó áron átlagosan 14 százalékkal haladta meg a 2003. azonos időszakit. A szobaár-bevétel – a Balatonnál és Nyugat-Magyarországon üzemelő háromcsillagos szállodák kivételével – a szállodák minden vizsgált csoportjában emelkedett. A növekedés a megfigyelt fővárosi, illetve a kelet-magyarországi szállodákban volt a legnagyobb mértékű.

A vizsgált időszakban átlagosan 11 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma az előző év január–augusztushoz képest. A budapesti szállodákban 15–27 százalékkal töltöttek több éjszakát a vendégek. Nyugat-Magyarország szállodáiban kisebb mértékű bővülés figyelhető meg. A balatoni négycsillagos szállodákban egytizedével.

Címkék: archívum