Szlovákia 2009-re tervezi az euró bevezetését

A szlovák kormány elfogadta azt a stratégiát, amelynek végeredménye az euró 2009 elején történő bevezetése lehet; megerősítették, hogy legkésőbb 2007-re meg kívánnak felelni az eurózónába történő belépéshez szükséges feltételeknek.

A dokumentum a csatlakozás pontos menetrendjét is tartalmazza. Az euró bevezetését korábban 2008-2009-re tették, a most elfogadott stratégia is rámutat, hogy amennyiben az EU hozzájárul ahhoz, hogy a nyugdíjreform költségei ne növeljék a költségvetési hiányt, akkor az időpont akár egy évvel is előbbre hozható.

A stratégiát, melyet a múlt hónapban ismertettek, a jegybank és a pénzügyminisztérium közösen alkotta meg. A kormány változtatások nélkül fogadta el az előterjesztett javaslatot.

A maastrichti kritériumok szerint az euró bevezetésének előfeltétele a költségvetési deficit leszorítása a GDP 3 százaléka alá: ez a közép-európai volt szocialista államok számára legnehezebben megvalósítható feladat.

Egy másik fontos feltétel az, hogy az adott ország legalább két évet töltsön el az ERM-2 árfolyamrendszerben, ami a leendő tagok pénzügyi stabilitását hivatott ellenőrizni. A most elfogadott konvergencia dokumentum szerint Szlovákia valamikor 2006 első felében csatlakozhat az ERM-2-höz, kötheti devizáját szorosan az euróhoz.

Címkék: archívum