Háromszoros eredménynövekedés a Bertelsmannál

A világ negyedik, Európa elsőszámú médiacsoportja, a magyar RTL Klubban is érdekelt német Bertelsmann közel megháromszorozta üzemi eredményét az első félévben.

Az üzemi eredmény (EBIT) 596 millió euróra nőtt a tavalyi első félévi 186 millióhoz képest, amikor egy értékcsökkenési leírás miatt a zenei részlege, a BMG veszteséges lett.

A BMG és az RTL Group kiváló üzleti teljesítménye jelentősen hozzájárult az eredmények javulásához az idén – tette közzé a cég szerdán.

A Bertelsmann árbevétele 3,2 százalékkal 8,1 milliárd euróra emelkedett, az árfolyamhatásokat és a csoportszerkezet változásait figyelmen kívül hagyva a növekedés 4 százalék. A Bertelsmann 2003-ban eladta egy tudományos könyvkiadóját és idén februárban fölvette a csoportmérlegbe a francia televíziós leányvállalatát, az M6-ot.

A Bertelsmann, amelyben a belga Groupe Bruxelles Lambert 25 százalékkal részesedik, megerősítette korábbi előrejelzését: az idén növekszik az eredmény a tavalyihoz képest, és a társaság tovább kíván terjeszkedni új, növekvő piacokon.

A Bertelsmann nem kommentálta a Financial Times szerdai értesülését, hogy a British Broadcasting Corporation (BBC) várja a Bertelsmann és fő riválisai, az amerikai Time Warner és a Disney ajánlatát, a BBC kereskedelmi és kiadói üzletágának megvételére. A BBC szerda délelőtt megerősítette, hogy tárgyal e cégekkel, köztük a Bertelsmann-nal. A Bertelsmann vezérigazgatója, Günter Thielen csak annyit mondott, hogy 2 milliárd eurójuk van terjeszkedésre.

A Bertelsmann zenei részlege a múlt hónapban egyesült a Sony Music céggel, s ezzel a világ második zenei kiadója jött létre. A BMG 74 millió euró nyereségre tett szert az első félévben a tavalyi veszteség után, az árbevétel 10 százalékos növekedésének köszönhetően.

A Bertelsmann amerikai kiadói érdekeltsége, a Random House, az Egyesült Államok legnagyobb könyvkiadója elsősorban Bill Clinton önéletrajzi regényéből profitált, és közel megháromszorozta, 31 millió euróra növelte üzemi eredményét.

Az RTL Group, Európa legnagyobb televíziós társasága – amely a Bertelsmann nyereségének több mint felét adja – eredményének 57 százalékos növekedéséről számolt be a múlt héten.

Tavaly a Bertelsmann üzemi eredménye 2003-ban 20 százalékkal nőtt a forgalom visszaesése ellenére: 1,123 milliárd euróra a 2002-es 936 millióról, miközben az árbevétel a dollár és a reklámpiac gyengesége miatt 8,3 százalékkal 16,8 milliárd euróra esett vissza. A társaság adózott eredménye meredeken csökkent: 154 millió euróra a 2002-es 928 millióról.

Címkék: archívum