10 millió dolláros vérdíj a csecsen vezetők fejére

Közel 10 millió dollárnak megfelelő jutalmat ajánlott fel az orosz állam annak, aki használható információkat nyújt a hatóságoknak Aszlan Maszhadov vagy Samil Bászájev csecsen vezetők kézre kerítéséhez.

Egy orosz hírügynökségre hivatkozva a BBC arról számolt be, hogy az orosz biztonsági szolgálatok mindenkit várnak, aki bármilyen információval képes szolgálni a csecsen vezetők hollétéről.


Maszhadov

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) garantálja az ezen információkat kiszolgáltató személyek névtelenségét és biztonságát és napi 24 órán át működő külön telefonvonalat létesített Moszkvában és másik hármat Csecsenföldön az információk fogadására.
Mindez vélhetően annak a következménye, hogy kedden az orosz televízióban az egyik túszejtő Maszhadov csecsen szeparatista vezető ellen vallott. A beszlani iskolát megszálló terrorkommandó egyetlen elfogott tagja az RTR tévében hétfő este elmondta, hogy a támadás előtt egy Ezredes álnevű parancsnok igazította el őket egy erdőben.

“Azt mondták, hogy el kell foglalnunk egy iskolát Beszlanban. A feladatot (Aszlan) Maszhadov (csecsen szeparatista vezető) és (Samil) Bászájev (iszlám szélsőséges milíciavezér) adta… Ezredes azt mondta, hogy háborút kell kirobbantanunk az egész Kaukázusban” – mondta feltűnően monoton hangon rossz oroszsággal a fiatal férfi. A nyomozók szerint a fiatalember készségesen működött együtt a kihallgatáskor: megadta cinkostársai harci nevét és kódját, valamint elmesélte a világtörténelem legvéresebb túszejtő akciója előkészítésének részleteit.


Bászájev

Valamennyi kérdésre válaszolt, azzal a feltétellel, hogy ne adják át őt az áldozatok hozzátartozóinak – közölte a tv-kommentátor. Péntek este a tömeg Beszlanban meg akart lincselni egy férfit, akit a terrorista kommandó tagjának vélt; életét a rendőrség mentette meg.

Szergej Frigyinszkij főügyészhelyettes azt mondta az NTV csatornának, hogy az iskolafoglaló kommandóban mintegy tíz nemzetiség volt jelen. Egy névtelen nyomozó szerint még egy oszét is volt köztük. Korábbi jelentések 9 arabról és egy fekete bőrű terroristáról tette említést a 32 túszejtő között, ugyanakkor számos volt túsz azt mondta, hogy nem látott külföldit közöttük.

Címkék: archívum