Nagy kincs a sportos kerekesszék

Az athéni olimpiai játékok helyszínein rövidesen megkezdődik a paralimpia. A társadalombiztosítás nem támogatja a magyar versenyzőket, a győztesek az olimpikonok jutalmának egyharmadára számíthatnak.

A világ második legnagyobb sporteseménye kezdődik szeptember 17-én az athéni olimpiai játékok színhelyén. A paralimpián, a látássérült és mozgáskorlátozott sportolók szeptember 28-áig tartó versengésén 143 nemzet közel 4000 képviselője méri össze tudását 19 sportágban.




A magyar paralimpikonok 38 fős küldöttsége 10 sportágban képviseli hazánkat. Négy évvel ezelőtt, a “millenniumi” XXVII. nyári olimpiai játékok helyszínein, Sydneyben megrendezett XI. paralimpiai játékokon a magyar csapat 4 arany-, 5 ezüst- és 14 bronzérmet szerzett, összesen 160 paralimpiai pontot gyűjtött, ami a nemzetek rangsorában a 32. helyre sorolta hazánkat. Az akkori viadalon 121 ország 3900 versenyzője 18 sportágban mérte össze erejét. A négy évvel ezelőtti verseny a magyar parasportolók számára annyiban tekinthető vízválasztónak, hogy először tudhatták meg már a kiutazás és a versenyek előtt, hogy az 1-3. helyezések megszerzése esetén milyen pénzjutalomban részesülhetnek.








Botrány Sydneyben
Négy évvel ezelőtt még az értelmi fogyatékosok is részt vettek a játékokon. A spanyol kosárlabdacsapat emlékezetes csalása azonban (egészséges versenyzőket is elindítottak) felhívta a figyelmet a kiírás fogyatékosságára: tudniillik a helyszínen nem lehet hitelt érdemlően megállapítani egy versenyzőről, hogy értelmi fogyatékos-e vagy sem. Athénban csak mozgáskorlátozottak és látássérültek versenyezhetnek.

Az olimpiai jutalom 30 százaléka jár a paralimpikonoknak


Négy évvel ezelőtt a paralimpikonok jutalma az olimpiai sportolók jutalmának 10 százaléka volt. A mostani játékokon ennél többel, az ép sportolók jutalmának 30 százalékával kalkulálhatnak. A paralimpiai bajnokoknak járó életjáradék összege ugyanakkor megegyezik az olimpiai bajnokokéval.


Annyi a megkötés csupán, hogy a paralimpiai mozgalom történetében az 1984-es játékokat tekinti a magyar szabályozás az első olyannak, amelynek a kvalifikációs rendszere már versenysportnak tekinthető. Más szóval az 1984-es versenyeken vagy azok után szerzett paralimpiai bajnokságokért jár az életjáradék.








Legalább egy részét
A sporteszközökkel kapcsolatosan már a hat évvel ezelőtti anyag is javasolta, hogy a TB által alaptámogatott eszköz helyett a jogosult sportolók – szükség szerint – vényre írathassanak fel sportolásra alkalmas eszközt, mégpedig úgy, hogy annak árát az alapellátásban járó eszköz árának erejéig támogassa a társadalombiztosítás.

A TB nem támogatja a sportolókat

A magyar parasport helyzete felemásnak mondható. A Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztériumon belül ugyan évek óta önálló államtitkár-helyettessége van a fogyatékos sportnak, a társadalombiztosítási támogatási rendszer viszont gyakorlatilag nem vesz tudomást arról, hogy vannak olyan fogyatékosok, akik aktív életet élnek. Jellemző, hogy Szekeres Pál államtitkár-helyettes és munkatársai már hat évvel ezelőtt leírták a helyzetet, koncepcionális javaslatokat is tettek, de eddig alig történt valami.


Máig nem került a TB által támogatott segédeszközök listájára olyan kerekesszék, amely az aktív használók igényének megfelelne – vagyis azoknak, akik a fizikai állapotuknak megfelelő legnagyobb önállóságot igyekeznek elérni: utcán önállóan közlekednek, kerekesszéküket naponta több alkalommal ki-be rakják személygépkocsijukba, középületekbe, munkahelyekre járnak, esetleg sportolnak. A TB listán található kerekesszékek a fenti feltételeknek nem felelnek meg, túl súlyosak, szélesek, hosszúak, nem szétszedhetők, s mondani sem kell, hogy sportolásra gyakorlatilag nem alkalmasak.








Százezres kérdés
Egy „sima” kerekesszék – aminek a felét fizeti a TB -100 ezer forint körül van. De ennek háromszorosába kerül egy úgynevezett aktív szék, ami már mozgásra is alkalmas. A professzionális szintű tenisz- és kosaras székek ára 700-800 ezer forint, míg egy futószéké 1,2 millió forint.

Sokaknak a használt sportszék is csak álom


A hazai parasportolók általában az úgynevezett aktív kerekesszékkel kezdik a sportolást. Ennek ára nagyjából háromszorosa a körülbelül 100 ezer forintos, minden mozgásfogyatékosnak alanyi jogon járó alapszékének. Futószéknek ugyan nem alkalmas, de teniszezni, kosárlabdázni azért – bizonyos korlátok közt – lehet vele.


A gondok akkor kezdődnek, ha valaki tehetséges parasportoló, s versenyezni kezd. Ebben az esetben a magyar gyakorlat azt mutatja, hogy az úgynevezett aktív székekből a használt, gyakran tizenéves – de saját zsebből is megfizethető – sportszékekbe ülnek át a parasportolók. Az utóbbi években szerencsére már ezen a területen is megjelentek a szponzorok, így élversenyzőink is hozzájuthattak néhány jobb darabhoz.

Címkék: archívum