Vegyes vállalattal gyártja a Toyota Kínában a Camryt

A világ második legnagyobb autógyártója, a Toyota Motor Corp. 461 millió dolláros befektetéssel közös vállalatot hozott létre a Toyota Camry gyártására; célja a már jelen lévő GM és VW utolérése Kínában.

A 3,82 milliárd jüanos tőkeinjekcióval immár 13 milliárd dollárra nőtt a kínai autógyártó projektekre szánt pénz mennyisége, melyek révén megháromszorozódik, 2010-re évi 6 millióra nő a világ negyedik legnagyobb autópiacának gyártási teljesítménye.

A Toyota az új vállalatban 50-50 százalékos tulajdonrészt birtokol a Guangzhou Automobile Group Co. Ltd-vel. A termelés a tervek szerint 2006 derekán indul majd; kezdetben évente 100 ezer Camryt gyártanak majd. A későbbi igények függvényében a gyár kapacitását akár 250 ezerre is növelhetik

A Toyota jelenleg Vios és Corolla modelleket gyárt Kínában egy másik együttműködő partnerrel, a Tianjin FAW Xiali Automobile Ltd.-vel. Együttműködésre lépett továbbá a Guangzhou Auto-val, Kína negyedik legnagyobb autógyártójával is: 2 és 2,4 literes motorokat készülnek gyártani – éppen a Camryk számára.

A japán óriás viszonylag későn jelent meg Kínában, ahol a Volkswagen A.G. és a General Motors Corp. már évek óta gyártja autóit, de vannak üzemei a Honda Motor Co.-nek és a Nissan Motor Co.-nek is.

Címkék: archívum