PSZÁF: veszélyes szindikátusok a szövetkezeteknél

A PSZÁF veszélyesnek tartja, ezért minden lehetséges eszközzel fellép az ellen, hogy alapvetően tőkebefektetéssel foglalkozó személyek szindikátusi szerződéssel tulajdonosként jelenjenek meg szövetkezetekben.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapján közzétett tájékoztató szerint a közelmúltban több olyan törekvést észlelt a PSZÁF, amelyek arra irányultak, irányulnak, hogy egyes, alapvetően tőkebefektetéssel foglalkozó személyek, vállalkozások, befektetői körök szindikátusi szerződéseken keresztül részjegy-szerzéssel, tulajdonosként lépjenek be a takarékszövetkezetekbe. A takarékszövetkezetek így kívánják pénzügyi helyzetüket, tőkehelyzetüket stabilizálni, működésük eredményességét növelni.
A felügyelet azonban figyelmeztet: e szindikátusi szerződések jellemző sajátossága, hogy a tagként belépő befektetők külön jogokat – így a szövetkezet irányító és ellenőrző testületeiben a tagok többsége kijelölésének a jogát – tartják fenn maguknak. Ennek következtében – adott esetben a felügyelet előzetes engedélye nélkül, az engedélyezési eljárás megkerülésével – döntő irányítási joghoz, a hitelintézeti törvény szerinti befolyásoló részesedéshez jutnak a szövetkezetben.

Hozzáteszik, hogy ilyen esetben e befektetői köröknek lehetőségük nyílik az alapvetően a környező lakosság és kisvállalkozások érdekei és igényei kiszolgálására létrehozott takarékszövetkezet gazdálkodásának, üzletpolitikájának a saját érdekeikhez, befektetési céljaikhoz igazodó meghatározására. Ez a tagság, az ügyfelek, betétesek többségének érdekeitől eltérhet, azzal ellentétes lehet.

Figyelmeztetnek arra is: a szövetkezetek működésére nézve jelentős problémát vethet fel, ha az adott szövetkezetbe tagként belépő, részjegyet jegyző befektetők kezében koncentrálódik a szövetkezet jegyzett tőkéjének egy jelentősebb hányada. A befektetői csoport esetleges kilépése, illetve az ezzel együtt járó pénzkivonása ugyanis megrendítheti a szövetkezet tőkehelyzetét, veszélybe kerülhet biztonságos működése.

Ezeket a törekvéseket a felügyelet egyértelműen nemkívánatosnak és elkerülendőnek tartja, és valamennyi, a jogszabályok adta eszközével fel fog lépni ellene, mivel az ellenkezik a szövetkezeti eszmével, a szövetkezeti és a hitelintézeti törvény szellemével, és a szövetkezeti hitelintézeteknek a magyar pénzpiacon betöltött sajátos szerepével – fogalmaz a PSZÁF.

Hangsúlyozzák, hogy a takarékszövetkezetek működését a pénzügyi intézményekre vonatkozó szabályokon túl alapvetően meghatározza a szövetkezeti eszme.

Hozzáteszik: a betétesek, ügyfelek érdekében sem engedhető meg, hogy az alapvetően lakossági, kisvállalkozói igények kielégítésére hivatott takarékszövetkezetek irányítása, gazdálkodása szűk befektetői körök érdekeit szolgálja.

Címkék: archívum