Megkezdődött az áldozatok temetése Beszlanban

Vasárnap 22 család búcsúzott el halottaitól az észak-oszétiai Beszlanban, a térségben többséget alkotó ortodox keresztények temetési szertartásának megfelelően.

Vasárnap temették az alsó osztályosok tanítónőjét, Vitajeva Galinát, aki önfeláldozásával 15 gyermeket mentett meg a haláltól azzal, hogy a gyerekeket az ablakon keresztül menekítette ki.

Az iskola 59 tanárából nyolc meghalt. Köztük a hetvenes éveiben járó tornatanár, aki néhány gyerekről életét kockáztatva szedte le a ráakasztott kézigránátokat. További hat tanárt eltűntként tartanak nyilván.

II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája arra szólított fel, hogy az összes oroszországi templomban mondjanak misét a tragédia áldozatainak lelki üdvéért. Hangsúlyozta, hogy imádkozzanak a halottakért, a kórházakban levőkért és azokért, akiknek támogatásra van szükségük.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 6-át és 7-ét, azaz hétfőt és keddet a beszlani áldozatok nemzeti gyásznapjává nyilvánította.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 338-ra emelkedett a helyi idő szerint szerda reggel kezdődött túszdráma hivatalos áldozatainak száma, míg az észak-oszétiai halottasházakban közel 400 halottat számoltak össze. Az észak-oszétiai főváros, Vlagyikavkaz halottasházában az egyik ott dolgozó szerint 394 halottat regisztráltak, ez egyébként nem az egyetlen halottasház a térségben. A nyilatkozó hozzátette: több holttest annyira meg van nyomorítva, hogy a hozzátartozók sem ismerik fel azokat, ezért vér- és hajmintát kell venni az áldozatokról.

A halálos áldozatok között több mint 150 gyermek van. Az adatok azonban még mindig nem véglegesek, különös tekintettel arra, hogy mintegy 200 személyt továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Címkék: archívum