MDF: ez a puccs megbukott

Herényi marad, a frakciószakadás viszont elkerülhetetlennek látszik. Vereséggel felérő győzelmet arattak Dávid Ibolya pártelnök támogatói a belső ellenzékből puccsal kitörni próbáló Lakitelek munkacsoport felett.

Herényi Károly frakcióvezető pozícióját és a Lakitelek munkacsoport öt tagjának a képviselőcsoportból való kizárását erősítette meg hétfő késő délutáni döntésével a Szili Katalin házelnök felkérésére összeült ügyrendi bizottság.



Font Sándor, Lezsák Sándor, Herényi Károly Fotó: MTI


Nem a házelnök dolga



Az Országgyűlés Elnökének még akkor sincs lehetősége vizsgálni a képviselőcsoport vezetőjének bejelentésében foglaltakat, így a kizárási eljárás szakszerűségét, ha komoly kétségek merülnek fel a bejelentés alapjául szolgáló eljárás házszabályszerűségét illetően – áll az Országgyűlés ügyrendi bizottságának hétfői állásfoglalásában, mely gyakorlatilag Herényi Károly kezét emeli magasba a Dávid Ibolya pártelnökhöz hű MDF-eseket képviselő frakcióvezető és a belső ellenzéki szerepből kitörni próbáló Lakitelek munkacsoport összecsapása után.

Bár a dokumentum sürgeti, hogy a párt a kizárási eljárás során a házszabály megkerüléséből fakadó esetleges alkotmánysértések megszüntetése érdekében minél előbb tegyen lépéseket, mindez nem változtat azon, hogy a bizottság döntése utólag Herényi Károly „szervezeti átalakítását” legitimálja. Ennek eredményeképpen öten a Lakitelek munkacsoportból kénytelenek a függetlenek közé átköltözni. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a frakción belül is többségbe kerülnek a Dávid-Herényi vonal támogatói.

Az elmúlt napok krónikája

A hétfői döntés mozgalmas napok után tett pontot, vagy legalábbis vesszőt az MDF frakción belüli civakodásának végére. Előbb múlt csütörtökön Herényi Károly frakcióvezető zárta ki a párt parlamenti tömörüléséből a belső ellenzéket alkotó Lakitelek munkacsoport öt tagját, majd egy nappal később a Herényi által előbb összehívott majd elhalasztott frakciógyűlésen, az ily módon „magukra maradt” lakitelkiek váltották le frakcióvezetőt és helyére Font Sándort nevezték ki.


Medgyaszay László és Font Sándor pénteken bejelenti Herényi leváltását. Fotó: MTI


A hétvégére összehívott választmány aztán elsöprő többséggel az álláspontja szerint jogtalanul leváltott Herényi mögött sorakozott fel, és megvonta a bizalmat a parlamentben fórumos színekben politizálók öt tagjától, Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László képviselőtől. A belső ellenzék további nyolc tagjától pedig írásos nyilatkozatot kért arról, hogy “az MDF politikáját és testületi döntéseit magukra nézve kötelezőnek tartják-e”.

“Saját elhatározás”


Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a Nap-kelte keddi adásában azt mondta, hogy az öt MDF-es képviselő kizárásának minden erkölcsi, jogi és politikai következményét magára vállalja. “Saját elhatározásom volt” – jelentette ki a politikus, hozzátéve, hogy Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László múlt heti kizárásáról nem egyeztetett Dávid Ibolya pártelnökkel. Herényi Károly döntését azzal indokolta, hogy az MDF-frakcióban kialakult helyzetet mindenképpen meg kellett oldania.

Ilyen előzmények után jött hétfőn az újabb frakcióülés, melyen ezúttal ugyan mindenki részt vett, de a lakiteleki 13-ak az országos választmány vasárnapi határozatának napirendre vételét leszavazták, ezzel pedig sikeresen megakadályozták, hogy a párt, illetve a választmány akarata érvényesüljön a frakcióban. A formai vita lényege, hogy mely szervezet vagy dokumentum az, amely meghatározza a frakció működését. A pártelnök mögött felsorakozók szerint a frakció köteles a párt, illetve a választmány által megjelölt úton haladni, a lakitelkiek viszont arra hivatkoznak, hogy a frakció ügyeiben a parlament illetékes, így kizárólag a házelnök álláspontját hajlandók elfogadni.

Font Sándor, az MDF politikájával elégedetlen honatyákból alakult Lakitelek munkacsoport tagja hétfőn reggel egy televíziós interjúban legalábbis úgy fogalmazott: nem tartják magukra nézve kötelezőnek az MDF országos választmányának hét végi, a függetlenek közé való átülést kezdeményező döntését, de tudomásul veszik azt, amit Szili Katalin házelnök az Országgyűlés ügyrendi bizottságának hétfői határozata alapján kihirdet.

Kisgazda történet

Miután Torgyán Józsefet 2001. elején korrupciós ügyek miatt Orbán Viktor akkori miniszterelnök leváltotta miniszteri tisztségéből, megindult az addig viszonylag egységes kisgazdák eróziója. Mivel koalíciónak szüksége volt a kormánytöbbség fenntartására, a kisgazda miniszterek és a frakció többsége is a helyén maradt, és támogatta az Orbán-kormányt. Torgyánt 2001 májusában – többekkel együtt – kizárták az FKgP-frakcióból, s helyét Áder János házelnök a függetlenek között jelölte ki. Tette ezt annak ellenére, hogy a bíróság szerint jogszerűtlen volt a kizárása. A Fidesz és a szakadár kisgazdák viszonyát jól jellemezte, hogy a parlament korábbi kisgazda alelnöke, a képviselőcsoportból ugyancsak kizárt Gyimóthy Géza helyére négyszerre sem tudták megválasztani Bánk Attilát, ami ugyanakkor a kormánytöbbség elolvadását is mutatja.

Az első lépés



A parlamenti frakciózás és ülésrend körül kialakult perpatvar azonban csupán tünete a kórnak, mely hónapokkal ezelőtt ütötte fel a fejét a kisebbik ellenzéki párt háza táján. Hende Csaba kizárása után ugyan úgy látszott, többé-kevésbé egységes az MDF, ám utólag kiderült: a csupán látszólagos kohézió nemhogy erősödött, hanem egyenesen gyengült az európai parlamenti választásokon elért sikerek nyomán. A belső ellenzék ugyanis nem volt képes elfogadni a „győztes csapaton ne változtass” (rendező)elvet, és a nyári felkészülés után “hadat üzent” a pártelnöknek és a választmányon belül többséget alkotó, a frakcióban azonban kisebbségbe szorult híveinek.

Habár a történetnek koránt sincs vége, a lényeg eldőlt: a Fideszhez húzó frakciótagoknak sikerült kettészakítaniuk, ha nem is az egész pártot, de a frakciót mindenképp, veszélyeztetve ezzel utóbbi működőképességét és jelentős mértékben csökkentve a párt parlamentbe jutási esélyeit a következő választáson. A Fidesz receptje tehát, amely bevált az akkor kormányzó koalíciós partner, az FKGP esetében, könnyen lehet, hogy sikerre vezet ezúttal ellenzékben is. Az MDF 2006-os választási eredménye persze még nem dőlt el, a szakadással azonban már megtették az első lépést a „kisgazdák útján”.
Címkék: archívum