Hollywood 4 milliárd dollárt kaszált a nyári kasszasikereken

Az idén nyáron májustól szeptemberig rekordbevételt értek el a hollywoodi filmek az amerikai mozik pénztárainál 4 milliárd dolláros rekordbevétellel.

A 4 milliárdos forgalom több mint egyharmadát a sikerfilmek folytatásai, a Shrek 2, a Pókember 2, a Harry Potter és az azkabani fogoly, valamint A Bourne – Csapda hozta.

Az Amerikai Top 5

1. Shrek 2 – 436 millió dollár 2. Pókember 2 – 370 millió dollár
3. Harry Potter és az azkabani fogoly – 247 millió dollár
4. Holnapután – 186 millió dollár
5. A Borne – Csapda – 159 millió dollár

„Egész jó kis nyarunk volt” – mondta Paul Dergarabedian, az amerikai mozitulajdonosok szervezetének (Exhibitor’s Relations) elnöke sajtótájékoztatóján. – „Mindenki megkaphatta, amire vágyott a kasszasiker szuperfilmektől a dokumentumfilmen keresztül a független filmesekig. Ha valaki nem talált magának megnézni való filmet akkor az jobb ha nem is jár moziba.”

Az amerikai mozitulajdonosokok jelentése szerint a nyári kasszasikerek 5-ös toplistáján lévő négy folytatásos szuperprodukció több mint a bevételek egyharmadát (1,2 milliárd dollárt), hozta a mozik ppénztárainál, (egyedül a Holnapután című katasztrófafilmnek sikerült nem folytatásként bejutnia a top 5-be. A nyár meglepetése 118 millió dollárt tejelő Michael Moore Fahrenheit 9/11-e volt, amely az első dokumentumfilm, amely túlszárnyalta a 100 millió dolláros határt, és csaknem hatszor annyit hozott mint a korábbi csúcstartó, az ugyancsak Moore által jegyzett Kóla, puska, sültkrumpli.

A nyár abszolút befutója a Shrek 2 volt, amely megelőzte a legtöbbet jövedelmező animációs filmet a Némó Nyomábant, és 436,7 millió dolláros álombevételével minden idők harmadik legtöbbet hozó filmje lett a Titanic és a Csillagok háborúja után. Többek közt ennek köszönhető, hogy annak ellenére, csaknem 1 százalékkal kevesebb mozijegy fogyott, mint tavaly, az amerikai közönség kifizette a drágább mozijegyet is és 3 százalékkal többet hagyott a pénztáraknál a tavalyi 3,9 milliárd dolláros rekordnál.

Címkék: archívum