Gyurcsány-Draskovics megbeszélés a költségvetésről

Draskovics Tibor és Gyurcsány Ferenc vasárnapi találkozóján megvitatta a jövő évi költségvetés priorításait: az adók és az államháztartási hiány csökkentésének kérdését, az autópálya-építés folytatását, valamint a lemaradó rétegek megsegítésének problémáját.

A pénzügyminiszter júliusban azt közölte, hogy a jövő évi költségvetésben 3,5-4 százalékos gazdasági növekedéssel, 2 százalékos reálbér-emelkedéssel, 4,5 százalékos inflációval és 3 százalékos fogyasztás-növekedéssel számol a PM, az államháztartás tervezett GDP-arányos hiánya pedig 4,1 százalék lesz.

A gazdasági növekedés 2004 első félévében meghaladta a várakozásokat, így a törvényjavaslat elkészítésénél természetesen már ezzel számol a tárca. A GDP bővülése az év első hat hónapjában elérte a 4,1 százalékot ez több mint két százalékponttal nagyobb az Európai Unió országainak átlagos növekedésénél. 

Gyurcsány Ferenc a múlt hét közepén megerősítette, hogy a kormány szeptember végéig benyújtja a parlamentnek a jövő évi büdzsé tervezetét. Ugyanakkor jelezte, hogy az év végén várható mutatókról saját makrogazdasági előrejelzést készítenek.


Címkék: archívum