GVH: nem korlátozzák a versenyjogot a PB-gáz forgalmazók

Nem minősülnek versenykorlátozó megállapodásnak sem a magyar, sem pedig az uniós versenyjog szerint a PB-gáz forgalmazók és a viszonteladó kiskereskedők közötti kizárólagos szállítási megállapodások, ezek ún. ügynöki szerződéseknek minősülnek - állapította meg a GVH vizsgálata.

A Gazdasági Versenyhivatal az év elején vizsgálatot indított a propán-bután gázpalackok piacának három jelentős szereplője ellen annak megállapítására, hogy kartell megállapodások tilalmába ütközőek-e a forgalmazók és a viszonteladó kiskereskedők között megkötött kizárólagos szállítói szerződések.

A Prímagáz, a MOL és a Totál Hungária szerződéseiről a Versenytanács azt állapította meg, hogy a forgalmazók és a viszonteladó kiskereskedők közötti kizárólagos szállítási megállapodások ún. ügynöki szerződéseknek minősülnek, amelyek sem a magyar, sem pedig az uniós versenyjog szerint nem minősülnek versenykorlátozó megállapodásnak. A GVH korábbi eljárásai során már vizsgálat alá vonta a PB-gázpiac negyedik jelentős szereplőjének, a Shell hasonló szerződéseit is, és nem állapított meg jogsértést.

A Versenytanács külön vizsgálta a PB-gáz forgalmazók és az üzemanyag-kiskereskedői hálózattal rendelkező vállalkozások között, a benzinkutaknál történő PB-gázpalackok kizárólagos forgalmazására megkötött, ún. keretszerződések jogszerűségét. Ezek a keretszerződések nem vonhatók ki automatikusan a kartell-tilalom alól, mert az üzemanyag-forgalmazó hálózatokat működtető vállalkozások egyfajta közvetítő szerepet töltenek be a PB-forgalmazók és a fogyasztóknak közvetlenül értékesítő kiskereskedő viszonteladók között. A GVH megállapította, hogy az üzemanyag kiskereskedelmi hálózattal rendelkezőkkel kötött megállapodásokban nincs olyan elem, ami korlátozná a független kiskereskedőket a PB gáz beszerzési forrás szabad megválasztásában.

Az ügynöki szerződések egyik eljárás alá vont esetében sem tartalmaztak olyan kikötéseket, amelyek az üzletben szokásos, valamint az ügynök-megbízó viszonyból szükségszerűen eredő mértéket meghaladó következményeket írnának elő arra az esetre, ha a viszonteladó más PB-gázpalack forgalmazóra akarna átváltani. Mindezekre alapján a Versenytanács az eljárást megszüntette.

Címkék: archívum